ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στ. Πιτσιόρλας: Να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές της χώρας με σχέδιο και με συναίνεση

Pitsiorlas

Την άποψη ότι η χώρα, βγαίνοντας από την κρίση, έχει περιθώριο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, «μέχρι τις εκλογές», με σχέδιο και με συναίνεση και με τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές σε δεύτερο πλάνο, να αξιοποιήσει τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που ανοίγονται στη νέα εποχή, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στο 28ο Money Show.

Ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι και η Ε.Ε. πρέπει να αποκτήσει μια ενιαία συνολική στρατηγική και η Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσει μια εθνική πολιτική, που να επηρεάζει την ευρωπαϊκή στρατηγική.

Ο υφυπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, σε αυτή τη φάση, διαφαίνεται ότι υπερισχύει, έναντι των ιδεολογικοπολιτικών διαφορών εντός των χωρών, η βούληση των χωρών να κατακτούν με το δικό τους εθνικό σχέδιο, τη θέση τους και μεγαλύτερα μερίδια στην παγκόσμια αγορά, αναφέροντας ως ενδεικτικό παράδειγμα και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας. «Ο Μακρόν έφτιαξε μια αριστεροδεξιά κυβέρνηση, αυτό πριν από κάποια χρόνια θα ήταν αδιανόητο?.» τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας και αναφερόμενος στην επικράτηση του Μακρόν στις γαλλικές εκλογές, πρόσθεσε: «Κέρδισε η άποψη, που λέει, ότι η λύση δεν είναι στο παρελθόν».

«Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ήταν και είναι το απαραίτητο βήμα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς την έξοδο από το πρόγραμμα, να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας, να βγούμε στις αγορές και να μπούμε σε μια καινούργια φάση, φάση ανάπτυξης και προόδου για τη χώρα», είπε ο κ. Πιτσιόρλας και σημείωσε ότι «προφανώς, ήταν μια δύσκολη απόφαση» και ένας «συμβιβασμός», αλλά «κάναμε μεγάλη προσπάθεια τα δυσάρεστα να εξισορροπηθούν με θετικά μέτρα». «Πιστεύω, ότι πετύχαμε ένα αποτέλεσμα ισορροπημένο», είπε.

Σε ερώτηση για το τι προσδοκά από το Eurogroup τη Δευτέρα, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι καθώς «ολοκληρώνεται ο κύκλος» και «κλείνει η αξιολόγηση», στόχος της κυβέρνησης είναι «να καταφέρει να υπάρξει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και μπούμε και στην ποσοτική χαλάρωση». «Τότε, πραγματικά, θα έχουμε ένα σύνολο συμφωνίας, θετικό, που θα μάς επιτρέψει πραγματικά να γυρίσουμε σελίδα», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι: «Εμείς θεωρούμε, ότι κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε, επομένως ζητούμε να ανταποκριθούν και οι άλλοι και να υπάρξει συμφωνία και για τα μέτρα για το χρέος».

Επίσης, ερωτηθείς για το πότε πιστεύει ότι θα μπορεί η χώρα να βγει στις αγορές, ο κ. Πιτσιόρλας απάντησε: «Η επιδίωξη μας είναι από το 2017, να ξεκινήσουμε, σίγουρα το 2018 να σταθεροποιηθούμε στις αγορές και να δανειζόμαστε από τις αγορές και να ανεξαρτητοποιηθούμε». Αναφορικά με το εάν το 2017 θα έχουμε θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ, ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε: «Θεωρώ, ότι σίγουρα θα έχουμε θετικό και νομίζω ότι θα πέσουν έξω όλοι όσοι κάνουν πολύ συγκρατημένες προβλέψεις».

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόσφατη υπογραφή τριετούς πλάνου (action plan) της χώρας με την Κίνα, σε τρεις τομείς – μεταφορές, επικοινωνίες και ενέργεια – ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε ότι: «Θεωρούμε ότι δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο για την προσέλκυση πολύ μεγάλων επενδύσεων και είναι ένα τεράστιο βήμα, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον. Θεωρώ ότι αυτό μπορεί να είναι ένας από τους μεγάλους παράγοντες που θα αλλάξουν την οικονομική μας κατάσταση. Είναι μια μεγάλη ελπίδα, όχι ή μόνη, αλλά μια μεγάλη ελπίδα, γιατί μας ανοίγει σε μια τεράστια αγορά».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top