ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγκαλούνται οι ολομέλειες δικαστών και εισαγγελέων για τα όρια ηλικίας

blind-justice

Συγκαλούνται ταυτόχρονα οι Ολομέλειες των δικαστών και των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου προκειμένου να λάβουν θέση για το θέμα της παράτασης του ορίου ηλικίας των δικαστικών. Το θέμα φθάνει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρωτοβουλία της προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Βασιλικής Θάνου.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο νομικό όσο και τον πολιτικό κόσμο, λόγω της ρητής συνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στους δικαστές να μένουν στη θέση τους μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Το θέμα φθάνει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρωτοβουλία της Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Βασιλικής Θάνου. Η κ. Θάνου δημόσια έχει ταχθεί υπέρ της άποψης ότι μπορεί να υπάρξει παράταση του ορίου ηλικίας των δικαστών και με την ισχύουσα συνταγματική ρύθμιση, γεγονός που θα οδηγήσει σε παραμονή της στην προεδρία του ανωτάτου δικαστηρίου για κάποια χρόνια ακόμη.

Παράλληλα με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συγκαλείται και η Ολομέλεια της Εισαγγελίας, μετά από αίτημα που υπέβαλαν προς την Εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου δεκαπέντε από τους συνολικά δεκαεπτά ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς που υπηρετούν εκεί.

Η συνταγματική διάταξη και το ενδεχόμενο της παράκαμψής της με ρύθμιση ή όποιο άλλο τρόπο έχει προκαλέσει την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των δικαστικών ενώσεων, πλην της νεοσύστατης Ενώσεως Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών.

Μεταξύ των δικαστικών ενώσεων που έλαβαν κατηγορηματική θέση κατά του ενδεχομένου παράτασης της θητείας των δικαστών, είναι και εκείνες των ανώτατων δικαστηρίων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επίσης, την αντίθεσή τους έχουν εκδηλώσει όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας και με κοινή δήλωσή τους 14 καθηγητές του συνταγματικού δικαίου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, δημόσια και κατ’ επανάληψη, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών.

πηγή: skai.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top