ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγνώμη Zούκερμπεργκ για τα λάθη του Facebook

zuckerberg-apology

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Inc Μαρκ Ζούκερμπεργκ ζήτησε συγνώμη για τα λάθη που έκανε η εταιρία του σχετικά με τον χειρισμό των δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών του και υποσχέθηκε αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό στην πρόσβαση τέτοιων πληροφοριών.

Το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται αντιμέτωπο με αυξανόμενο έλεγχο από κυβερνήσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εξαιτίας των ισχυρισμών ότι η εταιρία αναλύσεων Cambridge Analytica παράνομα άντλησε δεδομένα χρηστών για να φτιάξει προφίλ των Αμερικανών ψηφοφόρων που χρησιμοποιήθηκαν για να προωθηθεί η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

«Λυπάμαι που συνέβη. Έχουμε μια βασική ευθύνη να προστατεύουμε τα δεδομένα των ανθρώπων» είπε σε συνέντευξη στο CNN, σπάζοντας την σιωπή του από την στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο το περασμένο σαββατοκύριακο.

Σε ανάρτηση στο Facebook έγραψε ότι η εταιρία «έκανε λάθη, πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να επιταχύνουμε». Πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα σκοπεύει να διερευνήσει τις χιλιάδες εφαρμογές που χρησιμοποιεί, να περιορίσει την πρόσβαση προγραμματιστών σε δεδομένα και να δώσει στα μέλη ένα εργαλείο που θα τους επιτρέπει να απενεργοποιούν με πιο εύκολο τρόπο την πρόσβαση στα δεδομένα τους.

Τα σχέδιά του δεν περιλαμβάνουν μεγάλη μείωση στην δυνατότητα των διαφημιστών να χρησιμοποιούν τα δεδομένα του Facebook, καθώς αυτοί είναι η κινητήρια δύναμη της εταιρίας.

Ο Ζουκερμπεργκ είπε ότι είναι ανοιχτός σε πρόσθετους κυβερνητικούς κανονισμούς και θα ήταν πρόθυμος να καταθέσει στο Κογκρέσο αν ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος. «Δεν είμαι σίγουρος ότι δεν πρέπει να υποβληθούμε σε κανονισμούς» είπε στο CNN. «Πιστεύω ότι το θέμα είναι ο σωστός κανονισμός και όχι αν θα πρέπει ή όχι να υπάρχουν … ο κόσμος πρέπει να ξέρει ποιος αγοράζει τις διαφημίσεις που βλέπουν στο Facebook»

«Αυτό που θέλουμε είναι να στείλουμε αυτό το πρόσωπο από το Facebook που θα έχει τη μεγαλύτερη γνώση για αυτά που θέλει να μάθει το Κογκρέσο. Αν αυτό το πρόσωπο είμαι εγώ, θα είμαι ευτυχής να πάω» δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ στο CNN. «Γενικά υπάρχουν άτομα που η δουλειά τους εστιάζει σε έναν τομέα. Αλλά υποθέτω πως από ένα σημείο και έπειτα εγώ είμαι ο αποκλειστικός υπεύθυνος, άρα έχει νόημα να το κάνω».

Πρόσθεσε ότι το Facebook δεσμεύεται να σταματήσει τις παρεμβολές στις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και τις εκλογές σε Ινδία και Βραζιλία.

Οι μετοχές του Facebook άρχισαν να ανεβαίνουν μετά την ανάρτηση του Ζούκερμπεργκ κλείνοντας με άνοδο 0,7 τα εκατό. Η εταιρία έχασε πάνω από 45 δισεκατομμύρια σε αξία μετοχών τις τελευταίες τρεις μέρες εν μέσω φόβων των επενδυτών ότι η οποιαδήποτε αποτυχία των τεχνολογικών εταιριών να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα θα απαομακρύνει τους διαφημιστές και τους χρήστες.

Στους New York Times σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη είπε ότι δεν είδε «ουσιαστικό αριθμό ανθρώπων» να σβήνουν τους λογαριασμούς τους εξαιτίας του σκανδάλου

Επίσης στον ιστότοπο Recode ο Ζούκερμπεργκ είπε ότι η διόρθωση για την προστασία των δεδομένων χρηστών θα κοστίσει «πολλά εκατομμύρια δολάρια».

Ο πληροφοριοδότης που αποκάλυψε το σκάνδαλο Christopher Wylie πρώην της Cambridge Analytica, έγραψε στο Twitter ότι δέχθηκε κλήσεις για να καταθέσει στα κοινοβούλια της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Η γερμανική κυβέρνηση είπε ότι το Facebook πρέπει να εξηγήσει κατά πόσο τα προσωπικά δεδομένα των 30 εκατομμυρίων χρηστών της χώρας προστατεύονται από οποιαδήποτε παράνομη χρήση από τρίτα μέρη, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

 Την Τρίτη το συμβούλιο της Cambridge Analytica απέπεμψε τον διευθύνοντα σύμβουλο Αλεξάντερ Νιξ, που σε μυστική καταγραφή, εμφανίστηκε να επαίρεται ότι η εταιρία έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην νίκη του Τραμπ.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Ζούκερμπεργκ στο facebook 

 

«Θέλω να μοιραστώ μια ενημέρωση για την κατάσταση της υπόθεσης Cambridge Analytica, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων που έχουμε ήδη κάνει και τα επόμενα βήματα μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό θέμα.

Έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας, και αν δεν μπορούμε τότε δεν μας αξίζει να σας υπηρετούμε. Προσπαθώ να καταλάβω ακριβώς τι συνέβη και πώς να σιγουρευτώ ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Τα καλά νέα είναι ότι οι πιο σημαντικές ενέργειες για να αποτρέψουμε αυτό το γεγονός να συμβεί ξανά σήμερα, τις έχουμε ήδη πάρει χρόνια πριν. Αλλά κάναμε και λάθη, υπάρχουν κι άλλα να κάνουμε, και πρέπει να το κάνουμε.

Θα σας δώσω ένα χρονοδιάγραμμα των γεγονότων:

Το 2007, δημιουργήσαμε την πλατφόρμα του Facebook με το όραμα ότι περισσότερες εφαρμογές πρέπει να είναι κοινωνικές. Το ημερολόγιό σας θα πρέπει να μπορεί να δείχνει τα γενέθλια των φίλων σας, οι χάρτες σας θα πρέπει να δείχνουν πού ζουν οι φίλοι σας, και το βιβλίο διευθύνσεων θα πρέπει να δείχνει τις φωτογραφίες Για να γίνει αυτό, δώσαμε τη δυνατότητα στους χρήστες να συνδεθούν σε εφαρμογές και να μοιραστούν ποιοι ήταν οι φίλοι τους και κάποιες πληροφορίες γι ‘ αυτές.

Το 2013, ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ονόματι Αλεξάντρ Κόγκαν, δημιούργησε μια εφαρμογή κουίζ προσωπικότητας. Εγκαταστάθηκε από περίπου 300,000 άτομα που μοιράζονταν τα δεδομένα τους, καθώς και μερικά από τα δεδομένα των φίλων τους. Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο λειτούργησε η πλατφόρμα μας τότε, αυτό σήμαινε ότι ο Κόγκαν ήταν σε θέση να έχει πρόσβαση σε δεκάδες εκατομμύρια από τα δεδομένα των φίλων τους.

Το 2014, για να αποτρέψουμε τις καταχρηστικές εφαρμογές, ανακοινώσαμε ότι αλλάζουμε ολόκληρη την πλατφόρμα για να περιορίσουμε δραματικά τις εφαρμογές δεδομένων. Το πιο σημαντικό, οι εφαρμογές όπως του Κόγκαν δεν μπορούν πλέον να ζητούν δεδομένα για τους φίλους ενός ατόμου, εκτός αν οι φίλοι τους είχαν επίσης εξουσιοδοτήσει την εφαρμογή. Ζητούμε επίσης από τους προγραμματιστές να πάρουν έγκριση από εμάς πριν μπορέσουν να ζητήσουν κάποια ευαίσθητα δεδομένα από τους ανθρώπους. Αυτές οι ενέργειες θα αποτρέψουν οποιαδήποτε εφαρμογή όπως του κόγκαν από το να έχει πρόσβαση σε τόσα δεδομένα σήμερα.

Το 2015, μάθαμε από τους δημοσιογράφους στην Guardian ότι ο Κόγκαν είχε μοιραστεί δεδομένα από την εφαρμογή του με το cambridge analytica. Είναι ενάντια στις πολιτικές μας για τους προγραμματιστές να μοιράζονται δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεση των ανθρώπων, έτσι αμέσως μπανάραμε την εφαρμογή του Κόγκαν από την πλατφόρμα μας, και απαιτήσαμε από τον Κόγκαν και το cambridge analytica να πιστοποιήσουν επίσημα ότι είχαν διαγράψει όλα τα ακατάλληλα δεδομένα που αποκτήθηκαν. Παρείχαν αυτές τις πιστοποιήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, μάθαμε από τον Guardian, τους New York Times και το κανάλι 4 ότι το cambridge analytica μπορεί να μην έχει διαγράψει τα δεδομένα όπως είχαν πιστοποιηθεί. Τους απαγορεύσαμε αμέσως να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες μας. Το Cambridge analytica ισχυρίζεται ότι έχουν ήδη διαγράψει τα δεδομένα και έχει συμφωνήσει σε έναν έλεγχο της σήμανσης από μια εταιρεία που προσλάβαμε για να το επιβεβαιώσει. Επίσης δουλεύουμε με τις ρυθμιστικές αρχές καθώς ερευνούν τι συνέβη.

Αυτό ήταν μια παραβίαση εμπιστοσύνης μεταξύ του Κόγκαν, του Cambridge analytica και του Facebook. Αλλά ήταν επίσης παραβίαση της εμπιστοσύνης μεταξύ του Facebook και των ανθρώπων που μοιράζονται τα δεδομένα τους μαζί μας και περιμένουν από εμάς να το προστατεύσουμε. Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό.

Σε αυτή την περίπτωση, κάναμε ήδη τα πιο σημαντικά βήματα πριν από μερικά χρόνια το 2014 για να εμποδίσουμε τους κακούς παράγοντες να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες των ανθρώπων με αυτόν τον τρόπο. Αλλά υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να κάνουμε και θα περιγράψω αυτά τα βήματα εδώ:

Πρώτον, θα ερευνήσουμε όλες τις εφαρμογές που είχαν πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες πληροφοριών πριν αλλάξουμε την πλατφόρμα μας για να μειώσουμε δραματικά την πρόσβαση στα δεδομένα το 2014, και θα διεξάγουμε πλήρη έλεγχο κάθε εφαρμογής με ύποπτη δραστηριότητα. Θα απομακρύνουμε κάθε προγραμματιστή από την πλατφόρμα μας που δεν συμφωνεί με έναν διεξοδικό έλεγχο. Και αν βρούμε προγραμματιστές που έκαναν κατάχρηση προσωπικών αναγνωρίσιμων στοιχείων, θα τους απομακρύνουμε και θα πούμε σε όλους ότι επηρεάζονται από αυτές τις εφαρμογές. Αυτό περιλαμβάνει και άτομα των οποίων τα δεδομένα Κόγκαν και εδώ.

Δεύτερον, θα περιορίσουμε την πρόσβαση στα δεδομένα των προγραμματιστών ακόμη περισσότερο για να αποτρέψουμε άλλα είδη κακοποίησης. Για παράδειγμα, θα αφαιρέσουμε την πρόσβαση των προγραμματιστών στα δεδομένα σας αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει την εφαρμογή τους σε 3 μήνες. Θα μειώσουμε τα δεδομένα που δίνετε σε μια εφαρμογή όταν υπογράψετε — μόνο το όνομά σας, τη φωτογραφία προφίλ και τη διεύθυνση email σας. Θα ζητήσουμε από τους προγραμματιστές όχι μόνο να πάρουν έγκριση αλλά και να υπογράψουν συμβόλαιο για να ζητήσουν από οποιονδήποτε πρόσβαση στις δημοσιεύσεις τους ή άλλα προσωπικά δεδομένα. Και θα έχουμε περισσότερες αλλαγές να μοιραστούμε τις επόμενες μέρες.

Τρίτον, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι καταλαβαίνετε ποιες εφαρμογές έχετε επιτρέψει να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας. Τον επόμενο μήνα, θα δείξουμε σε όλους ένα εργαλείο στην κορυφή των ενημερώσεις σας με τις εφαρμογές που έχετε χρησιμοποιήσει και έναν εύκολο τρόπο να ανακαλέσει τα δικαιώματα των εφαρμογών στα δεδομένα σας. Έχουμε ήδη ένα εργαλείο για να το κάνουμε αυτό στις ρυθμίσεις απορρήτου σας, και τώρα θα βάλουμε αυτό το εργαλείο στην κορυφή των ενημερώσεις σας για να βεβαιωθούμε ότι θα το δουν όλοι.

Πέρα από τα μέτρα που είχαμε ήδη λάβει το 2014, πιστεύω ότι αυτά είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να λάβουμε για να συνεχίσουμε να διασφαλίσουμε την πλατφόρμα μας.

Ξεκίνησα το facebook, και στο τέλος της ημέρας είμαι υπεύθυνος για ό, τι συμβαίνει στην πλατφόρμα μας. Θέλω να κάνω ό, τι χρειάζεται για να προστατέψω την κοινότητά μας. Ενώ αυτό το συγκεκριμένο θέμα που αφορά το cambridge analytica δεν θα πρέπει πλέον να συμβαίνει με νέες εφαρμογές σήμερα, αυτό δεν αλλάζει ό, τι συνέβη στο παρελθόν. Θα μάθουμε από αυτή την εμπειρία να διασφαλίσουμε περαιτέρω την πλατφόρμα μας και να καταστήσουμε την κοινότητά μας ασφαλέστερη για όλους που θα πάνε μπροστά.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που συνεχίσετε να πιστεύετε στην αποστολή μας και να εργαστούμε για να οικοδομήσουμε αυτή την κοινότητα μαζί. Ξέρω ότι χρειάζεται περισσότερο για να διορθώσεις όλα αυτά τα θέματα απ ‘ ό, τι θα θέλαμε, αλλά σου υπόσχομαι ότι θα το ξεπεράσουμε και θα χτίσουμε μια καλύτερη υπηρεσία μακροπρόθεσμα».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top