ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συζητήθηκε η αγωγή Καμμένου κατά Πετρουλάκη – Κύμα συμπαράστασης υπερ του δημοσιογράφου- H «Μ» συνυπογράφει και δημοσιεύει το άρθρο

petroulakis

Συζητήθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου η αγωγή του Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, κατά της ιστοσελίδας Protagon και του σκιτσογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη.

Η αγωγή στρέφεται και κατά του Σταύρου Θεοδωράκη ως ιδιοκτήτη τότε της ιστοσελίδας. Το αρχικό ποσό που αναγράφεται στην αγωγή ως αποζημίωση ήταν 2 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο κατά την έναρξη της συζήτησης κατέβηκε στις 100.000 ευρώ.

Ο Ανδρέας Πετρουλάκης  δήλωσε ότι τέτοιου είδους αγωγές έχουν στόχο να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου, και ότι στόχος του άρθρου του ήταν να καταδειχθεί το υβριδικό σχήμα, η τερατογένεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Πετρουλάκη κατέθεσε ο πρώην υπουργός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Σταθόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «στόχος είναι η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή συνεργάζεται με ένα ακροδεξιό κόμμα και όχι στον κύριο Καμμένο». Σημειώνεται ότι οι δικηγόροι του υπουργού Άμυνας διέκοπταν επανειλημμένα τον κύριο Σταθόπουλο και είχαν εριστική στάση.

Τον τελικό λόγο θα τον έχει το Πολυμελές Πρωτοδικείο με απόφαση που θα εκδοθεί.

Παραμονές της δίκης εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, δημοσιογράφοι αλλά και άλλα πρόσωπα που κινούνται στη δημόσια σφαίρα βρίσκονται στο πλευρό του δημοσιογράφου αξιώνοντας σεβασμό στοιχειωδών αρχών του συντάγματος όπως η ελευθεροτυπία.

Η στάση του κ. Καμμένου προκάλεσε αντιδράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό διότι θεωρήθηκε προσπάθεια τρομοκράτησης των δημοσιογράφων, εκφοβιστική ενέργεια εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και χτύπημα κατά της ελευθεροτυπίας. Δήλωση υπερ του Α. Πετρουλάκη έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

 

 Μητσοτάκης: Στόχος είναι εξόντωση του Πετρουλάκη και η τρομοκράτηση των υπολοίπων

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «το ότι επελέγη αγωγή και όχι η μήνυση, αλλά και το γεγονός ότι ζητείται ως αποζημίωση το εξωφρενικό ποσό του 1 εκατομμυρίου δείχνει ότι ο στόχος δεν είναι η ηθική αποκατάσταση του κ. Καμμένου – η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα εξώδικο ή με απλή μήνυση – αλλά η εξόντωση του συγκεκριμένου δημοσιογράφου και η τρομοκράτηση των υπολοίπων», κάνοντας παράλληλα λόγο για «επικίνδυνη, αυταρχική και ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη αντίληψη που όλο και περισσότερο φαίνεται να ενστερνίζεται όχι μόνο ο κ. Καμμένος προσωπικά, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Η Φ. Γεννηματά:  Δείγμα της αλαζονείας του κ. Καμμένου

Η αγωγή εναντίον του Α. Πετρουλάκη είναι δείγμα της αλαζονείας του κ. Καμμένου δήλωσε η Φώφη Γεννηματά για την αγωγή του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας στον δημοσιογράφο -γελοιογράφο, Ανδρέα Πετρουλάκη.

«Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ελλάδας είναι ισχυροί. Κάθε Έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα να καταγράφει την άποψη του. Και κάθε Έλληνας πολιτικός έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψη του, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, αν πιστεύει ότι θίγεται από ένα άρθρο. Ακόμα, και αυτός ο πολιτικός που έχει βασίσει όλη την πορεία του στα ψέμματα, στο διχαστικό λόγο, στο μίσος. Ακόμα και αυτός ο πολιτικός που απαξίωσε και απαξιώνει την κοινοβουλευτική Δημοκρατία καθημερινά.

Η αγωγή εναντίον του Α. Πετρουλάκη είναι δείγμα της αλαζονείας του κ Καμμένου.

Είναι απόπειρα εκφοβισμού όσων θέλουν να μιλούν ελεύθερα για τις πολιτικές μιας κυβέρνησης, που θίγει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Είναι μια ακόμη απόδειξη της καθεστωτικής λογικής που απέκτησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία.

Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη», αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη δήλωσή της.

Στ. Θεοδωράκης: Τόσο κοστολογεί την φίμωση του Τύπου 

Ανάλογη ανάρτηση έκανε και ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος αναφέρει:

«Την Πέμπτη -σε λίγες ώρες δηλαδή- εκδικάζεται η αγωγή του, κατά του Ανδρέα Πετρουλάκη και του Protagon. Για ένα άρθρο που θα το συνυπέγραφε κάθε λογικός πολίτης. Ένα κείμενο με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με ύβρεις και συκοφαντίες σαν κι αυτές που χρησιμοποιεί μονίμως ο διώκτης. Ζητά 2 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο κοστολογεί τη φίμωση του Τύπου. Προσπαθεί να μετατρέψει τους δικαστές σε… όπλο. Να τρομοκρατήσει με εξοντωτικές αγωγές όσους του κάνουν κριτική. Ο ίδιος βέβαια κρύβεται πίσω από την βουλευτική του ασυλία. Όμως, ζούμε ακόμη σε μία δημοκρατική χώρα. Η ελευθερία του Τύπου, όπως και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι προπύργιά της. Και θα παραμείνουν παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς του καθεστώτος που υπηρετεί ο διώκτης».

Ευάγγελος Βενιζέλος:  Δοκιμασία της θεσμικής αντοχής του τόπου μας

«Δεν είναι δίκη του Πετρουλάκη και του Protagon, αλλά δοκιμασία της θεσμικής αντοχής του τόπου μας», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και εξέφρασε την ελπίδα του, «όπως και με την απόφαση του ΣτΕ για το τηλεοπτικό τοπίο, να διαπιστώσουμε ότι λειτουργούν ακόμη οι βασικές έστω εγγυήσεις της δημοκρατικής πολυφωνίας και του κράτους δικαίου».

ΕΝΟΡΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Γ.ΚΑΜΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

 Ένορκη βεβαίωση κατέθεσε ο Δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης στο δικαστήριο, όπου δικάζεται ο δημοσιογράφος- σκιτσογράφος Α. Πετρουλάκης.
Στην ένορκη Βεβαίωσή του ο κ. Καμίνης, αναφέρει:

«Γνωρίζω τον κ. Πετρουλάκη από τη διαδρομή του τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο. Ως σκιτσογράφος και ως αρθρογράφος δεν προβαίνει σε προσωπικές επιθέσεις, ενώ το έργο του διακρίνεται για την προσεγμένη, αυστηρή μεν αλλά ακριβοδίκαιη κριτική στα κακώς κείμενα της ελληνικής πολιτικής και εν γένει δημόσιας ζωής.

Διαβάζοντας στον τύπο ότι έχει κατατεθεί κατά του κ. Πετρουλάκη από τον ενάγοντα αγωγή για το επίμαχο κείμενο, ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα. Και τούτο, διότι είχα διαβάσει το κείμενο, όταν δημοσιεύθηκε, και τίποτε σε αυτό δεν συνηγορούσε, κατά τη γνώμη μου, στην άσκηση αγωγής από ένα εν ενεργεία πολιτικό πρόσωπο που κατέχει μάλιστα το δημόσιο αξίωμα του Υπουργού. Η εκ νέου, μετά την άσκηση της αγωγής, ανάγνωση του άρθρου, ενίσχυσε την αρχική μου εντύπωση. Υπό την ιδιότητά μου ως Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή, θεωρώ ότι ο ενάγων, ως κατ’ εξοχήν δημόσιο πρόσωπο, οφείλει να ανέχεται αξιολογικές κρίσεις και χαρακτηρισμούς, όσο οξείς και εάν είναι αυτοί. Ένα δημόσιο πρόσωπο, όπως είναι ο εν λόγω πολιτικός, που φέρει μάλιστα την ιδιότητα του υπουργού, δεν δικαιούται να αξιώνει να μη χρησιμοποιούνται εις βάρος του εκφράσεις που τον σοκάρουν ή τον ενοχλούν. Εκφράσεις, όπως «έξαλλος ακροδεξιός και εθνικιστής» αποτελούν, σύμφωνα και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αξιολογικές κρίσεις που, προφανώς, δεν είναι ευμενείς ή αδιάφορες αλλά εντόνως ενοχλητικές για ένα δημόσιο πρόσωπο. Σε καμία περίπτωση, όμως, τέτοιες εκφράσεις που ασκούν έντονη κριτική στη δημόσια δράση ενός πολιτικού προσώπου δεν συνιστούν άδικη πράξη, αλλά προστατεύονται απολύτως από την ελευθερία του λόγου και δεν είναι δυνατόν να απαγορεύονται άμεσα ή έμμεσα, μέσω της επιβολής χρηματικών αποζημιώσεων, σε μία δημοκρατική κοινωνία. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει δεχτεί ότι προστατεύονται από την ελευθερία του λόγου ακόμη και χαρακτηρισμοί όπως «καραγκιόζης», όταν αφορούν τη δράση των προσώπων στη δημόσια σφαίρα.

Άλλωστε, ως Δήμαρχος, φρονώ ότι κάθε πολιτικό πρόσωπο οφείλει να υπομένει και να αναμένει την οξεία κριτική της κοινωνίας των πολιτών, αφού αυτή συμβάλλει στη διόρθωση των κακώς κειμένων εκ μέρους του. Ένα πολιτικό πρόσωπο οφείλει ακόμη και να ανέχεται τη διάδοση ανακριβών πληροφοριών που αναπόφευκτα διατυπώνονται στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου και του δημοσίου ελέγχου, στον οποίο τα πολιτικά πρόσωπα καθημερινά υποβάλλονται,  καθώς έχει κάθε δυνατότητα να τα αντικρούσει με την ευχερή πρόσβαση που, λόγω της ιδιότητάς του, διαθέτει στα μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, πιστεύω ότι η δημόσια αντίκρουση τέτοιων ισχυρισμών είναι η μόνη οδός για τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των φορέων της εξουσίας και της κοινωνίας των πολιτών».

Στρατής Μπουρνάζος: Ο Πετρουλάκης πρέπει να αθωωθεί πανηγυρικά

O Στρατής Μπουρνάζος που ήταν επικεφαλής της συντακτικής ομάδας των «Ενθεμάτων» της Αυγής μέχρι την αποχώρησή του το Μάιο του 2016 σε ανάρτηση στο facebook υπογραμμίζει ότι ο Πετρουλάκης πρέπει να αθωωθεί πανηγυρικά και εξηγεί γιατί η κριτική του ήταν πολιτική σημειώνοντας πως το ποσό που διεκδικεί ο υπουργός Π.Καμμένος έχει στόχο να ασκήσει τρομοκρατική επίδραση σε όποιον θέλει να ασκήσει κριτική.

Mπακογιάννη: Ακραία η αγωγή Καμμένου 

Ακραία χαρακτηρίζει η βουλευτής της Ν.Δ.,  Ντόρα Μπακογιάννη την αγωγή που κατέθεσε εναντίον του γελοιογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένος.

Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία: Συμπαράσταση στον Ανδρέα Πετρουλάκη

Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία εκφράζουν την αμέριστη συμπαράσταση τους στον Ανδρέα Πετρουλάκη, που σήμερα σύρεται στα δικαστήρια, θύμα της άνευ ορίων επιθετικότητας του Προέδρου των ΑΝΕΛ και Αντιπροέδρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο Ανδρέας Πετρουλάκης με το πενάκι του διακωμωδεί ή καυτηριάζει κάθε παραπάτημα της κυβέρνησης. Και με τη γραφίδα του πολιτικού αναλυτή στηλιτεύει τις πράξεις και παραλήψεις των κυβερνητικών παραγόντων. Καθημερινά με λεπτό χιούμορ, με ήθος και με θάρρος ασκεί δημόσια κριτική. Συμβάλλει έτσι στην καλή λειτουργία της Δημοκρατίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πάνος Καμμένος στρέφεται κατά της ελευθερίας του Τύπου, όπως και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει. Τον τελευταίο καιρό έχουν βρεθεί στο στόχαστρο η πολυφωνία των καναλιών, δημοσιογράφοι, εφημερίδες και ειδησεογραφικά ιντερνετικά μέσα. Έτσι όμως λειτουργούν όλα τα αντίστοιχα καθεστώτα, στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τουρκία,  που χρησιμοποιούν τη Δημοκρατία για να την καταλύσουν ευκολότερα.

Η Δικαιοσύνη καλείται για άλλη μία φορά να σταθεί στο ύψος της και να μην ακολουθήσει τον Π. Καμμένο στον κατήφορο που έχει επιλέξει.

Οι Κινήσεις πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία θα σταθούν στο πλευρό του διωκόμενου Τύπου. Οι απειλές του ανεκδιήγητου Αντιπροέδρου με τη στολή παραλλαγής που σαν στόχο έχουν την κατατρομοκράτηση της Δημοκρατίας δεν θα περάσουν.

Η «Μ» θεωρεί πως η δίκη αυτή στρέφεται κατά της ελευθερίας του τύπου και της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών και στέκεται δίπλα στον δημοσιογράφο και κορυφαίο σκιτσογράφο Ανδρέα Πετρουλάκη. Συνυπογράφουμε το άρθρο του για το οποίο οδηγείται ενώπιον του δικαστηρίου και το αναδημοσιεύουμε.  

Δημιουργήθηκε διαδικτυακό κίνημα συμπαράστασης στον Ανδρέα Πετρουλάκη, που συγκέντρωσε άνω των 4.000 υπογραφών, ενώ το θέμα κατήγγειλε το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου ως ευθεία επίθεση στην ελευθερία του Τύπου (https://www.ifex.org/greece/2016/11/24/libel_suit/).

Εκστρατεία συλλογής υπογραφών κατά της δίωξης του Ανδρέα Πετρουλάκη από τον Πάνο Καμμένο:
https://www.ipetitions.com/petition/andreaspetroulakis

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top