ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμβούλιο Εφετών: «Όχι» στην έκδοση και δεύτερου Κούρδου

kurd11

Κατά της έκδοσης του Τούρκου κουρδικής καταγωγής που συνελήφθη μαζί με άλλους 8 λίγο πριν από την άφιξη του Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, τάχθηκε το Συμβούλιο Εφετών.
Το Συμβούλιο Εφετών έκανε αποδεκτή την αρνητική στην έκδοση του 48χρονου εκζητούμενου εισήγηση της εισαγγελέως Ουρανίας Σταθέα, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως αν γίνει δεκτό το αίτημα των τουρκικών Αρχών, υπάρχει κίνδυνος να δικαστεί γι αλλά αδικήματα από αυτά για τα οποία ζητείται. Η κ. Σταθέα επεσήμανε επίσης ότι οι τουρκικές Αρχές απέστειλαν στο δικαστήριο «ελλιπή και αόριστα» στοιχεία για τον εκζητούμενο, ενώ -όπως είπε- στο αίτημα του δικαστηρίου να αποστείλουν επιπλέον στοιχεία, τελικώς διαβίβασαν μία περίληψη των προηγούμενων.
Ο ίδιος ο 48χρονος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι οι Αρχές της χώρας του ζητούν την έκδοσή του χωρίς χειροπιαστά στοιχεία επειδή -όπως τόνισε- ήταν «επαναστάτης» και αγωνιζόταν «εναντίον του φασιστικού συστήματος», ενώ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι του αποδίδουν πράξεις, όπως ένοπλη επίθεση σε βάρος του γενικού εισαγγελέα στην Τουρκία το 2015, σε περίοδο κατά την οποία ο ίδιος ήταν κρατούμενος στη Γερμανία. Είπε ακόμη πως είχε φυλακιστεί στην Τουρκία από το 1990 έως το 2002 για την πολιτική του δράση και στη συνέχεια πάλι από το 2004 έως το 2006 για τις ίδιες κατηγορίες, που ζητείται τώρα από την τουρκική Δικαιοσύνη. Αργότερα, στις αρχές του 2009, πήγε στη Γαλλία, όπου ζήτησε άσυλο, χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και μετά στη Γερμανία, όπου κρατήθηκε για έξι χρόνια. Όπως σημείωσε, στην Ελλάδα είχε έρθει 10 ημέρες πριν συλληφθεί.
Η τουρκική Δικαιοσύνη έχει εκδώσει σε βάρος του 48χρονου Κούρδου ένταλμα με το οποίο ζητά την έκδοσή του για «ένταξη σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και ένα δεύτερο που αφορά κατηγορία για «δολοφονία με σχεδιασμό», στο οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν περιγράφονται ο βαθμός συμμετοχής και ο ακριβής ρόλος του εκζητούμενου, αν δηλαδή είναι ηθικός, φυσικός ή απλός αυτουργός στην εν λόγω πράξη.
Ο 48χρονος μετά τη λήξη της διαδικασίας οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή, καθώς κρατείται για αδικήματα και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει διαβιβάσει αίτημα έκδοσης και για μία γυναίκα που είχε συλληφθεί μαζί με τους υπόλοιπους Κούρδους στο κέντρο της Αθήνας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top