ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμφωνία για μέτρα 3,6 δισ.ευρώ 2019-2020

dijsselbloem-1

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι το Eurogroup της Μάλτας. «Έχουμε συμφωνία ως προς τα μεγάλα ζητήματα για τις μεταρρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα. Τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουμε με τις λεπτομέρειες» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ, η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα 3,6 δισ. Το 1% του ΑΕΠ από την περικοπή των συντάξεων το 2019 και το άλλο 1% του ΑΕΠ από μείωση του αφορολόγητου το 2020, υπό την αίρεση ότι οι στόχοι του 2018 θα επιτευχθούν στο ακέραιο.

«Πετύχαμε σημαντική πρόοδο για τη δεύτερη αξιολόγηση», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και απεκάλυψε πως υπάρχει συμφωνία για το χρόνο, το μέγεθος και την αλληλουχία των μεταρρυθμίσεων. «Ενθαρρύναμε να υπάρξει τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Όταν γίνει αυτό θα δούμε τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα και τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους», πρόσθεσε.

Παράλληλα, όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να νομοθετήσει αντίμετρα (μέτρα επέκτασης) υπό την προϋπόθεση ότι οικονομία πηγαίνει καλύτερα και το δημοσιονομικό μονοπάτι πηγαίνει καλύτερα και θα χρησιμοποιεί τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε τους θεσμούς να δουλέψουν με την κυβέρνηση για τελειώσουν με τις λεπτομέρειες. Όταν υπάρξει SLA, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, οι υπουργοί οικονομικών θα επανέλθουν για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και το θέμα του χρέους, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου. «Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να το κάνουμε αυτό το συντομότερο», τόνισε.

Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος στην αβεβαιότητα που έπληξε την ελληνική οικονομία, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί. Θεωρούμε ότι είναι εξισορροπημένη η συμφωνία, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας τη σημασία των αντιμέτρων. Δεν έχει ολοκληρωθεί η δουλειά, οι θεσμοί πρέπει να δουν τις τελικές πινελιές για τη συμφωνία, τόνισε.

«Και εμείς χαιρετίζουμε τη συμφωνία για τα μέτρα μετά το πρόγραμμα. Όσον αφορά όλα αυτά επί τη βάση αυτή θα ξεκινήσουμε συγκεκριμένες συζητήσεις για την ανάλυση του χρέους. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίζουν και να εφαρμόζουν τα προαπαιτούμενα. Η αβεβαιότητα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, ιδίως στις τράπεζες. Ήρθε η ώρα να διανύσουμε και την τελευταία απόσταση» τόνισε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο φιλικό προς τις επενδύσεις το περιβάλλον, πρόσθεσε.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top