ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Γεννηματά- Θεοχαρόπουλου- Παπανδρέου-Τούντα- Πρόσκληση σε κόμματα και κινήσεις

Gennimata_theoh_GAP_Tountas

Η προέδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο προέδρος του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, και ο εκπρόσωπος των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, Γιάννης Τούντας, που εκπροσωπούν τα κόμματα και τις κινήσεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, είχαν στο γραφείο της κ. Γεννηματά στη Βουλή την πρώτη συνάντησή τους μετά και τη σύμπραξη του ΚΙΔΗΣΟ.

Οι τέσσερις επικεφαλής συζήτησαν τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς και επαναδιατυπώθηκε το κάλεσμα σε κόμματα, κινήσεις και πολιτικά στελέχη για συμπόρευση όλων των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού Κέντρου και της ανανεωτικής Αριστεράς, καθώς, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «είναι η ώρα για αποφάσεις και για ενότητα και όχι για κατακερματισμό δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα και υλοποιούνται με πρόταγμα τη διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου μακριά από τις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ για να ξεφύγει η χώρα από το τεχνητό δίπολο και να υπερβεί την κρίση».

Επίσης συζητήθηκαν τα θέματα της επικαιρότητας, όπως οι εξελίξεις στην οικονομία και στην αξιολόγηση, το προσφυγικό και τα εθνικά θέματα, και επιβεβαιώθηκε συμφωνία στο κοινό πολιτικό πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Οι εκπρόσωποι των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», Νίκος Διακουλάκης,    Παναγιώτης Ιωακειμίδης,    Γιάννης Τούντας σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι συμμετέχουν  στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με συλλογικότητες και προσωπικότητες που έχουν διακριτή πορεία στο χώρο.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Σταθερή επιλογή  των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» είναι η  δημιουργία ενός νέου, ενιαίου ισχυρού πολιτικού φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, για να τεθεί τέρμα στην εικόνα πολυδιάσπασης και αποδυνάμωσης που εξακολουθεί να απογοητεύει και να κρατά σε απόσταση τους πολίτες.

Αυτό είναι το πολιτικό μας πρόταγμα και για να το επιτύχουμε, συμμετέχουμε ως «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο με συλλογικότητες και προσωπικότητες που έχουν διακριτή πορεία στο χώρο.

Αυτό που προέχει σήμερα για τους πολίτες είναι η ενότητα, η ανανέωση, η διατύπωση της σοσιαλδημοκρατικής πρότασης εξόδου από την κρίση και η μελλοντική πορεία της χώρας μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ, δίνοντας το ξεκάθαρο πολιτικό μας στίγμα, τη σαφή στρατηγική μας και το εθνικό σχέδιο παραγωγικής και θεσμικής ανασυγκρότησης, με μια νέα κοινωνική συμφωνία.

Oι πρόσφατες ένταξεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελούν ένα ακόμα βήμα ενότητας, το οποίο θα πρέπει να ακολουθηθεί και από άλλα, που να μην ενισχύουν μία εικόνα αναπαλαίωσης αλλά να δίνουν ένα προσκλητήριο μήνυμα στους νέους ώστε να οδηγηθούμε σε ένα ανοικτό Συνέδριο συνάντησης όλων των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας. Στο Συνέδριο αυτό θα αποφασιστούν το όνομα, τα σύμβολα, το πρόγραμμα, το καταστατικό και στη συνέχεια η εκλογή ηγεσίας από τη βάση του νέου φορέα.

Οι καιροί δεν περιμένουν. Θα πρέπει άμεσα να συνδιαμορφωθεί ο Οδικός Χάρτης στον οποίο θα αποτυπωθούν οι όροι διεξαγωγής αυτού του Συνεδρίου με ισοτιμία, δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες και θα αποφασιστεί η συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων δυνάμεων, με γνώμονα το σεβασμό της αυτονομίας και των απόψεων όσων πάρουν μέρος στο εγχείρημα.

Το καινούργιο, ο νέος ενιαίος φορέας της Παράταξης δεν θα είναι αποτέλεσμα διεργασιών και συμφωνιών κορυφής, ούτε προϊόν μηχανισμών. Ο διάλογος ανάμεσα σε όλες τις δυνάμεις και με την κοινωνία πρέπει να είναι ειλικρινής και με διάθεση υπέρβασης των παθογενειών και των περιχαρακώσεων, προκειμένου να διασφαλιστούν αξιόπιστες, ενοποιητικές δημοκρατικές διαδικασίες. Από το εύρος της συμμετοχής θα εξαρτηθεί, άλλωστε, το εάν θα είναι ένα Συνέδριο ενότητας και ανανέωσης, και σε αυτό έχουμε όλοι την ιστορική ευθύνη και υποχρέωση να συμβάλλουμε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top