ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Σόιμπλε-Λαγκάρντ στο Νταβός για την Ελλάδα

scheuble-langarde

Σύμφωνα με την έγκυρη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, το θέμα της Ελλάδας θα συζητήσουν Σόιμπλε και Λαγκάρντ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να επιβεβαιώσει τη συνάντηση, όμως η εφημερίδα τονίζει ότι «οι δυο δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία αυτή. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Κυρίως για τον Σόιμπλε».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, βρίσκεται σε ασφυκτική πίεση για την παραμονή του Ταμείου καθώς η πρόωρη διακοπή του παρόντος προγράμματος για την Ελλάδα θα φέρει τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ σε πολύ δύσκολη θέση και θα υποστεί σοβαρό πολιτικό κόστος.
Αν η Bundestag εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, έστω και ύστερα από σοβαρές αντιπαραθέσεις στους κόλπους των Xριστιανοδημοκρατών, εκτιμάται ότι το ακροδεξιό AfD θα εκμεταλλευθεί τη συγκυρία για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα ήδη αυξημένα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις. Αν καταψηφισθεί ένα νέο πρόγραμμα, η κυβέρνηση Μέρκελ θα πρέπει να διαχειρισθεί σε προεκλογική περίοδο τη χρεοκοπία της Ελλάδας και να εξηγήσει πώς η Γερμανία κατέληξε να χάσει τα κεφάλαια που δάνεισε στη χώρα μας.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν ο Β. Σόιμπλε είναι έτοιμος να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις έναντι του ΔΝΤ, για να συνεχισθεί η συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Ως γνωστόν, το Ταμείο έχει ζητήσει από τη Γερμανία να συζητηθούν τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να περιορισθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που θα κληθεί να καλύψει η Ελλάδα μετά το 2018.
Πάντως, το Ταμείο διατηρεί σταθερές και τις απαιτήσεις του από την Ελλάδα. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, το ΔΝΤ θα επιστρέψει στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, μόνο αφού η ελληνική κυβέρνηση νομοθετήσει έστω κάποιες μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες, όπως περαιτέρω αλλαγές στο ασφαλιστικό και μείωση του ορίου του αφορολόγητου.
Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν κάνει δεκτή την ελληνική συμβιβαστική πρόταση να περιληφθούν μέτρα που ζητούνται από το ΔΝΤ στον αναβαθμισμένο δημοσιονομικό «κόφτη», ώστε να μη χρειασθεί να νομοθετηθούν τώρα νέα μέτρα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top