ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Άμεση ανατροπή του «Κλεισθένη» ζήτησαν Γεννηματά- Καμίνης

KEDE_ Gennimata_Kaminis

«Ο «Κλεισθένης» αντί να λύσει προβλήματα ήρθε για να δημιουργήσει κι άλλα. Δεν θα το επιτρέψουμε. Αποτελεί δέσμευσή μας, τόνισε  από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ η Φώφη Γεννηματά.  Με την εμπιστοσύνη που θα δείξει ο ελληνικός λαός στο Κίνημά μας, την έκπληξη των επόμενων εκλογών, ο «Κλεισθένης» θα ανατραπεί […] Επιθυμούν να καταδικάσουν τις πόλεις μας σε μόνιμη, θεσμοθετημένη απραξία. Να δημιουργήσουν παραλυτικές διαδικασίες και να διαμορφώσουν ένα άγριο πεδίο εξαρτήσεων, εκβιασμών και συναλλαγών κάτω απ’ το τραπέζι. Να αλλοιώσουν τη λαϊκή ετυμηγορία, με εκλογομαγειρέματα διαφορετικών εκλογικών συστημάτων για κάθε διαφορετικό όργανο των ΟΤΑ, που φθάνουν σε σημείο να μετατρέπουν ακόμη και την πλειοψηφία της κάλπης σε μειοψηφία στη διακυβέρνηση».

Επίσης η κ. Γεννηματά ανέπτυξε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Αίρουμε τα συνταγματικά εμπόδια για μια γενναία Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Ξεκινάμε από τη ρητή συμπερίληψη των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας ως γενικού κανόνα διάκρισης των αρμοδιοτήτων στο άρθρο 102 του Συντάγματος. Για την παράταξή μας, η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να διασφαλίσει ότι το Σύνταγμα δεν θα αποτελεί ανάχωμα συντήρησης του συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης. Όσα σημεία του έχουν κριθεί ότι εμποδίζουν την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, επανεξετάζονται και συμπληρώνονται. Το Κίνημα Αλλαγής έχει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις για ένα ευρύ πεδίο δημόσιων πολιτικών που θα ασκούνται αποτελεσματικότερα στο εγγύτερο στον πολίτη επίπεδο», είπε η κ. Γεννηματά.

Γ. Καμίνης: Ο «Κλεισθένης» Δούρειος Ίππος του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο «Κλεισθένης» είναι ο Δούρειος Ίππος με τον οποίο οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να διεισδύσουν λαθραία στην τοπική αυτοδιοίκηση» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην ομιλία του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

«Χρησιμοποιούν ως όχημα ένα περιστασιακό νομοθέτημα για να αντισταθμίσουν την αποτυχία τους, το 2014, στις τοπικές κοινωνίες», επεσήμανε ο κ. Καμίνης και σημείωσε: «Μετά από τέσσερα χρόνια απραξίας και βλέποντας τη νέα εκλογική αποτυχία επί θύραις, ανακάλυψαν την απλή αναλογική. Ούτε απόφαση δεν θα μπορεί λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός εάν προηγουμένως έχει ενδώσει στον εκβιασμό του κάθε τυχάρπαστου που θα έχει πιάσει στασίδι εκεί, χάρη στον εκλογικό νόμο», όπως είπε.

«Σήμερα, λόγω της γραφειοκρατίας, των πολλαπλών ελέγχων και των καθυστερήσεων της κεντρικής διοίκησης, παίρνουμε μεν αποφάσεις στα Δημοτικά μας Συμβούλια, αδυνατούμε όμως να τις εφαρμόσουμε. Αύριο, λόγω του κατακερματισμού των δυνάμεων στα Δημοτικά Συμβούλια, ούτε καν απόφαση δεν θα μπορεί να ληφθεί» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και διεμήνυσε: «Το σχέδιο αυτό δεν θα περάσει! Το πρώτο μέλημα της επόμενης κυβέρνησης, ανεξάρτητα από την πολιτική της ταυτότητα, πρέπει να είναι η ανατροπή των καταστροφικών συνεπειών αυτού του περιστασιακού νόμου».

Ο δήμαρχος  Αθηναίων αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο των δήμων εν μέσω της σοβούσας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης λέγοντας: «Το κεντρικό κράτος έκανε ό τι μπορούσε προκειμένου να ανακόψει τη δημιουργική ορμή των δήμων, πολλοί από τους οποίους έδειχναν ότι μέσα στην κρίση ήταν έτοιμοι να εφαρμόσουν ένα διαφορετικό, σύγχρονο μοντέλο δημόσιας διοίκησης. Ποιά ήταν η αντίδραση του κεντρικού κράτους σε όλα αυτά; Αντί να εκτιμήσει την προσπάθεια των δημοτικών αρχών και να την ενισχύσει, δυσχέρανε το έργο μας ακόμη περισσότερο. Καθιέρωσε επιπλέον ελεγκτικούς μηχανισμούς, επιβάρυνε τις διαδικασίες, πολλαπλασίασε τη γραφειοκρατία, καθυστέρησε τα δημοτικά έργα με τον περίφημο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, ο οποίος, όχι μόνο δεν περιείχε μεταβατικές διατάξεις για τα έργα που είχαν αρχίσει, αλλά στη συνέχεια τροποποιήθηκε 36 φορές» επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Καμίνης.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top