ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συναγερμός για τα μολυσμένα αυγά

eggs2

Συναγερμό έχει σημάνει στην Ευρώπη το νέο διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά.
Η Ολλανδία, μια από τις χώρες προέλευσης των αυγών, είναι αντιμέτωπη με ένα τεράστιο πρόβλημα και έχει διευρύνει τους ελέγχους της και σε άλλα προϊόντα που ίσως έχουν μολυνθεί από το εντομοκτόνο fipronil. Περίπου 180 ορνιθοτροφεία έκλεισαν προσωρινά και μερικά προχώρησαν σε θανάτωση των πουλερικών τους.
«Είναι εγκληματική ενέργεια, είναι ξεκάθαρο», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιντ, μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, όμως δεν θέλησε να δώσει περισσότερο λεπτομέρειες.
Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν όταν η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi απέσυρε όλα τα αυγά από τα καταστήματά της στη Γερμανία την περασμένη βδομάδα, για να ακολουθήσουν και άλλες αλυσίδες.
Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας εμφανίστηκε σίγουρος πως όλα τα προϊόντα του είδους έχουν εξαφανιστεί από την αγορά.
Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Σουηδία έχουν επίσης πληγεί από την κρίση του fipronil. Στο Βέλγιο, 51 μονάδες που πιθανολογείται ότι έχουν μολυνθεί παραμένουν και σήμερα εκτός λειτουργίας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το fipronil στα μετρίως τοξικά και επισημαίνει πως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων του μπορεί να οδηγήσει σε οργανική βλάβη. Οι Αρχές της Ολλανδίας και του Βελγίου έχουν εντοπίσει την πηγή του εντομοκτόνου σε έναν προμηθευτή προϊόντων καθαρισμού στην Ολλανδία.
Την ίδια ώρα, η Ολλανδία πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους στο κρέας των πουλερικών που προέρχεται από τις μονάδες παραγωγής, που έπληξε η υπόθεση των μολυσμένων αυγών, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει παρουσία του εντομοκτόνου fipronil.
«Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούμε ελέγχους στο κρέας των πουλερικών στις μονάδες εκτροφής τα αυγά των οποίων βρέθηκαν μολυσμένα για να διαπιστωθεί εάν το κρέας είναι επίσης μολυσμένο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τίτε Μάστενμπρεκ, εκπρόσωπος του ολλανδικού οργανισμού που είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια των τροφίμων NVWA.
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε μονάδες που παράγουν αυγά αλλά και κρέας και οι οποίες ανέρχονται σε μερικές δεκάδες, σύμφωνα με τον NVWA και τον Ολλανδικό Γεωργικό Οργανισμό (LTO). Εάν τα τεστ βγουν αρνητικά, οι παραγωγοί αυτοί, των οποίων η παραγωγή αυγών έχει απαγορευθεί εξαιτίας της παρουσίας του fipronil, θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην παραγωγή κρέατος, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του NVWA.
Σύμφωνα με τον LTO, η πιθανότητα εντοπισμού της τοξικής ουσίας στο κρέας είναι πολύ μικρή διότι οι συνθήκες εκτροφής των πουλερικών για την παραγωγή κρέατος είναι διαφορετικές από εκείνες των πουλερικών που εκτρέφονται για τα αυγά τους. Στην πρώτη περίπτωση τα πουλερικά δεν προσβάλλονται από το κόκκινο άκαρι ώστε να χρειάζεται η χρήση εντομοκτόνων.
Ενας πολύ μικρός αριθμός μολυσμένων αυγών έφτασε στη Μ. Βρετανία και η υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων της χώρας ανακοίνωσε ότι είναι πολύ μικρός ο κίνδυνος για τον πληθυσμό. Η υπηρεσία διεξάγει επείγουσα έρευνα αλλά θεωρούν ότι τα μολυσμένα προϊόντα δεν βρίσκονται πια στα ράφια. Η υπηρεσία λέει ότι περίπου 21.000 αυγά διανεμήθηκαν στη χώρα από τις Ολλανδικές φάρμες που εμπλέκονται κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2017.
Η ανακοίνωση λέει επίσης ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αποφεύγουν οι καταναλωτές στη Βρετανία να καταναλώνουν αυγά ή προϊόντα που περιέχουν αυγά.

πληροφορίες bbc.com/cnn.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top