ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνελήφθη ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ

julian-assange-arrested_

Ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη από την βρετανική αστυνομία την Πέμπτη, την οποία κάλεσε η πρεσβεία του Ισημερινού όπου είχε βρει καταφύγιο ο Ασάνζ από το 2012.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας «Ο Τζούλιαν Ασάνζ σήμερα Πέμπτη 11 Απρίλιου συνελήφθη από αξιωματικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην πρεσβεία του Ισημερινού».
Η αστυνομία είπε ότι συνέλαβε τον Ασάνζ αφού «κλήθηκε στην πρεσβεία από τον πρέσβη μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Ισημερινού να αποσύρει το άσυλο που του είχε δώσει».

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λένιν Μορένο έγραψε στο Twitter ότι η χώρα του πήρε την απόφαση να ανακαλέσει το καθεστώς ασυλίας που η χώρα του είχε παραχωρήσει στον κ. Ασάνζ μετά τις «επανειλημμένες παραβιάσεις από μέρους του των διεθνών συμβάσεων και πρωτοκόλλων καθημερινής ζωής», απόφαση που άνοιξε τον δρόμο στις βρετανικές αρχές να τον συλλάβουν.

Ο 47χρονος Ασάνζ αντιμετωπίζει διώξεις από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για δημοσίευση απόρρητων εγγράφων και συνελήφθη με βάση ένταλμα βρετανικού δικαστηρίου του 2012 γιατί δεν είχε παραδοθεί στο δικαστήριο και παρέβη τους όρους εγγύησης.
Ο Ασάνζ είναι ύποπτος για την παροχή βοήθειας στους Ρώσους στην υπόθεση ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, μετά την δημοσίευση υλικού από παραβίαση των υπολογιστών της καμπάνιας Κλίντον και των Δημοκρατικών. Σύμφωνα με διώξεις που έχουν ήδη ασκηθεί στις ΗΠΑ τουλάχιστον ένας από τους κατηγορούμενους ήταν σε επαφή με τα Wikileaks.
Είχε βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού τον Ιούνιο του 2012 για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, όπου είχε να αντιμετωπίσει κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση. Ο ίδιος επέμενε ότι οι κατηγορίες ήταν ψευδείς και ότι οι αρχές της Σουηδίας είχαν την πρόθεση να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top