ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζεται το πόκερ της διαπραγμάτευσης- Πιθανή συμφωνία αύριο, βλέπει η κυβέρνηση

GREECE_EU

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο το πρωί, στη Μάλτα.

Τον τρόπο για να ξεκολλήσουν τις διαπραγματεύσεις που οδηγήθηκαν χθες πάλι σε αδιέξοδο  αναζητούν Αθήνα και πιστωτές, καθώς το ΔΝΤ επέμεινε στις ενστάσεις του για την επίτευξη των στόχων, ζητώντας ουσιαστικά εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων από το 2018.

Σήμερα  αναμένεται  η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, υπό τον Ευκλ. Τσακαλώτο να έχει νέες συνομιλίες με τους δανειστές μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ κρίσιμη θεωρείται και η σημερινή συνάντηση Σόιμπλε – Νταϊζελμπλουμ.

Στο επίκεντρο φαίνεται πως βρίσκεται νέα συμβιβαστική πρόταση που προβλέπει 1% του ΑΕΠ μέτρα με περικοπές στις συντάξεις το 2019 και μέτρα 1% από μείωση του αφορολόγητου το 2020. Αυτά τα μέτρα για το αφορολόγητο όμως, με βάση το σχέδιο, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν νωρίτερα αν διαφανεί απόκλιση από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, το 2018.

Σχετικά με τα ενεργιακά, πηγές του υπουργείου Ενέργειας  σημειώνουν πως οι διαφορές « είναι πλέον οριακές» μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης.  Οι εκατέρωθεν τεχνοκράτες θα επιχειρήσουν, μέσω περίτεχνων και αμφίσημων διατυπώσεων, να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις των δύο πλευρών. Με δεδομένο ότι η μάχη της ηγεσίας του ΥΠΕΝ δίδεται στο θέμα των υδροηλεκτρικών μονάδων η κυβέρνηση θεωρεί πως εάν αναφερθεί ρητά η προοπτική πώλησης  υδροηλεκτρικών μονάδων τότε η κυβέρνηση θα έχει μεγάλο πρόβλημα στο να «περάσει» τη συμφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως στις τοπικές κοινωνίες.

«Θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε μια πολύ θετική εξέλιξη, αύριο. Νομίζω ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα έχει πετύχει εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Για πρώτη φορά είμαστε σε πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος».Αυτό δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα».

Δεν υπάρχει σενάριο για παράταση της αξιολόγησης μέχρι τον Σεπτέμβρη, τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι πάρα πολύ σύντομα θα υπάρξει λύση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι την τελευταία εβδομάδα κι ενώ βρισκόμασταν πάρα πολύ κοντά σε συμφωνία, υπήρξαν ενστάσεις που είχαν να κάνουν με το ότι διαφορετικοί θεσμοί είχαν διαφορετικές προβλέψεις για το δημοσιονομικό του 2019. «Εμείς είχαμε λόγους να πιστεύουμε ότι η όλη συζήτηση ήταν προσχηματική, αλλά παρόλα αυτά κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση που θα σέβεται το περίγραμμα συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου» υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι είμαστε σε αυτόν τον δρόμο».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top