ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνομιλίες για το Κυπριακό- ΟΗΕ: «Θετικό κλίμα»- Αναστασιάδης: Δεν μας ικανοποιούν οι τουρκικές προτάσεις

Anastasiadis_Elvetia

Πολυήμερες αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενώ  δεν αποκλείεται μεγάλο μέρος της Διάσκεψης να αναλωθεί στα διαδικαστικά, δεδομένου ότι στο  δείπνο που πραγματοποιήθηκε παραμονή της διάσκεψης με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και του βρετανού ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον  υπήρξε πλήρης αποτυχία συμφωνίας επί του οδικού χάρτη των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, μετά την πρώτη ημέρα των διαβουλεύσεων οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό άρχισαν στο Κρανς-Μοντανά της Ελβετίας με «εποικοδομητικό» τρόπο και σε «θετική ατμόσφαιρα». «Είχαμε μια καλή, εποικοδομητική αρχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο Νορβηγός Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ενώ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν υπογράμμιζε τη «θετική ατμόσφαιρα» και μια «αξιοσημείωτα θετική στάση».

Η τουρκική πρόταση δεν μας ικανοποιεί καθόλου τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αναχωρώντας αργά το βράδυ από τον χώρο όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη για την Κύπρο, στο Κρανς Μοντανά.

«Δεν είναι ώρα για ατάκες. Είναι ώρα για σοβαρή δουλειά. Τέθηκαν τρία ερωτήματα από πλευράς του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ. Τα ερωτήματα άπτονται των θεμάτων εναλλακτικών προτάσεων για εγγυήσεις». Αυτά θα απαντήσουμε αύριο», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, ερωτηθείς για την πρόοδο των συνομιλιών.

Νωρίτερα,  ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παρουσίασε πρόταση για την κατάργηση της Συνθήκης των Εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων τρίτης χώρας και αντικατάστασή τους με ένα μηχανισμό παρακολούθησης και υλοποίησης των συμφωνιών. Αντιπρότεινε συγκεκριμένου μηχανισμό παρακολούθησης που θα διαπιστώνει την υλοποίηση όσων συμφωνιών υπάρχουν.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε επιπροσθέτως ότι πρέπει να συμφωνηθεί ποιος θα συμμετάσχει σε αυτό το σχήμα, τονίζοντας το οξύμωρο της συμμετοχής στο μηχανισμό αυτό παρακολούθησης χωρών που μέχρι σήμερα ήταν εγγυήτριες δυνάμεις. Ο κριτής, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να είναι και κρινόμενος..

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top