ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Άρχισε η πολιορκία του Αφρίν από τον τουρκικό στρατό

afrin-1

Την πολιορκία του Αφρίν στα βόρεια της Συρίας άρχισε ο τουρκικός στρατός μαζί με τους Σύρους αντάρτες, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, κάνοντας λόγο για ουσιώδες πλεονέκτημα στην άμυνα κατά των κουρδικών δυνάμεων στα νότια σύνορα της Τουρκίας.

Στη δήλωσή του ο Τούρκος στρατιωτικός αναφέρει πως οι τουρκικές δυνάμεις έχουν καταλάβει «περιοχές καθοριστικής σημασίας».

Tην πληροφορία επιβεβαίωσε και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο ανέφερε ότι εκτός από το Αφρίν οι τουρκικές δυνάμεις προχωρούν σε επιθέσεις κατά 90 χωριών και μιας γειτονικής πόλης σημειώνοντας ότι βρίσκονται υπό πολιορκία 700.000 άνθρωποι.

Την Δευτέρα κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας ανέφερε ότι ο τουρκικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις πολιορκούν την Αφρίν και πλησιάζουν στο κέντρο της συριακής πόλης, κάτι που αρνήθηκε ο εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων YPG, ο οποίος τόνισε πως οι περιοχές που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι είναι υπό τον έλεγχο της είναι ακόμα πεδία μάχης, εννοώντας πως τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Αρνείται η Τουρκία τις κατηγορίες για εθνοκάθαρση στο Αφρίν

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν αρχίσει χθες να απομακρύνονται από το Αφρίν καθώς οι τουρκικές δυνάμεις πλησίαζαν ολοένα και περισσότερο.

Ωστόσο, την Τρίτη υψηλόβαθμος Συρο-Κούρδος αξιωματούχος κατηγόρησε την Τουρκία ότι εγκαθιστά οικογένειες Τουρκμένων και Αράβων στα χωριά που κατέλαβε ο τουρκικός στρατός στην περιοχή του Αφρίν.

Ο Redur Xelil, επικεφαλής διεθνών σχέσεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων SDF, συμμαχία όπου η YPG κυριαρχεί, είπε ότι η Τουρκία διεξάγει μια πολιτική «δημογραφικής αλλαγής» στην περιοχή.

«Η τουρκική κυβέρνηση εγκαθιστά οικογένειες Τουρκμένων και Αράβων στα χωριά του Αφρίν που κατέλαβε αφού έχει εκδιώξει τους κατοίκους και έχει μοιράσει τα υπάρχοντά τους στους νέους εποίκους» είπε σε γραπτό μήνυμα στο Reuters.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος απάντησε ότι «Ο ισχυρισμός ότι Άραβες και Τουρκμένιοι τοποθετούνται στο Αφρίν είναι απολύτως ψευφής…Μεταφορά πληθυσμού σε εκείνη την περιοχή για να αλλάξει η δημογραφική δομή είναι εκτός συζήτησης».

Η Τουρκία θεωρεί την YPG ως προέκταση του ΡΚΚ, που θεωρείται ως τρομοκρατική ομάδα από ΗΠΑ, ΕΕ και Τουρκία. Από την άλλη ωστόσο, οι ΗΠΑ θεωρούν την YPG ως πολύτιμο εταίρο στη μάχη κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.

Ο Xelil πρόσθεσε ότι ο ρόλος της Τουρκίας στη βόρεια Συρία είναι να «βάλει τις βάσεις για εθνοτικές συγκρούσεις μεταξύ Αράβων, Κούρδων και Τουρκμένων».

πληροφορίες reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top