ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Αμείωτη συνεχίζεται η επίθεση στην ανατολική Γκούτα

ghuta

Ο στρατός της Συρίας προελαύνει εναντίον των ανταρτών στην Ανατολική Γκούτα και σφυροκόπησαν το πρωί της Δευτέρας δύο κωμοπόλεις, καθώς κινούνται για την ανακατάληψη του θύλακα.

Τρεις βδομάδες μετά την έναρξη της σφοδρής επίθεσης για την κατάληψη της περιοχής, δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Άσαντ έχουν μειώσει την περιοχή των ανταρτών σε τρεις απομονωμένους θύλακες.

Με την στήριξη της Ρωσίας ο στρατός της Συρίας προελαύνει με αεροπορικά χτυπήματα, πυροβολικό και βαρέλια με εκρηκτικά εν μέσω της αυξανόμενης διεθνούς ανησυχίας και τις συνεχείς εκκλήσεις για επείγουσα εκεχειρία.

Η επίθεση είναι από τις πιο σφοδρές στη διάρκεια του επτάχρονου εμφύλιου της Συρίας, που σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αφήσει πάνω από 350.000 νεκρούς.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις τη Δευτέρα χρησιμοποίησαν την Μεντέιρα που είχαν καταλάβει την Κυριακή ως βάση για να προωθηθούν κατά περιοχών που βρίσκονται πιο κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

ghuta5
«Ο στρατός χρησιμοποίησε την Μεντέιρα ως εφαλτήριο κατά των Χαράστα και Αρμπίν» είπε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι αεροπορικές επιθέσεις της Δευτέρας ήταν συνεχείς εναντίον των δύο κωμοπόλεων που βρίσκονταν στη δυτική πλευρά της Γκούτα.

Οι άλλες δύο περιοχές που βρίσκονται ακόμα στα χέρια των ανταρτών είναι η Ντούμα, που είναι η μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας στο βορρά του θύλακα, και η ζώνη γύρω από την Χαμουριγιέ και άλλες πόλεις στο νότιο τμήμα.

Aνταποκριτής του AFP στη Ντούμα είπε ότι το πρωινό ήταν σχετικά ήσυχο στην πόλη και μπόρεσαν οι άμαχοι να βγουν από τα καταφύγια για να δουν τις καταστροφές στα σπίτια τους και να βρουν τροφή.

Προς το μεσημέρι ωστόσο άρχισαν να ακούγονται τα αεροπλάνα.

Η σύρραξη στη Συρία ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 με ειρηνικές διαμαρτυρίες εναντίον του Άσαντ, αλλά η καταστολή από το καθεστώς άνοιξε το δρόμο για τον εμφύλιο πόλεμο.
Οι επανειλημμένες προσπάθειες για εκεχειρίες ή πολιτικές διευθετήσεις έχουν αποτύχει.

Τουλάχιστον 353.935 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ τους 106.000 άμαχοι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Πάνω από 19.800 είναι τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους.

Η UNICEF είπε την Δευτέρα ότι υπάρχει μια αύξηση 50 τα εκατό στον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν πέρσι, καταδικάζοντας την «ακραια και χωρίς διακρίσεις βία».

Μόνο στην επίθεση στη Γκούτα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι νεκροί φτάνουν τους 1.144 ανάμεσά τους 240 παιδιά.

Από επίθεση των ανταρτών στην Δαμασκό σκοτώθηκαν τη Δευτέρα δύο άμαχοι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο SANA. Πάνω από 35 άτομα έχουν σκοτωθεί από πυρά των ανταρτών στη Δαμασκό και τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση περίχωρα από την έναρξη της επίθεσης στη Γκούτα, λέει το Παρατηρητήριο.

Η επίθεση από το καθεστώς ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου με αεροπορική εκστρατεία και χερσαία επίθεση και έχουν ανακαταλάβει περίπου το 60 τα εκατό της περιοχής υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Στην επαρχία ζουν περίπου 400.000 άνθρωποι πολιορκημένοι από το 2013, που στερούνται τροφής, φαρμάκων και άλλων βασικών αναγκών.

Ο στρατός έχει χρησιμοποιήσει την τακτική της πολιορκίας σε αρκετές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, αποκλείοντας την πόλη που κρατούν οι αντάρτες και προχωρώντας σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της πριν εξασφαλίσουν συμφωνία για εκκένωση.

Παρόμοια συμφωνία προωθείται για μέρη της ανατολικής Γκούτα, όπως η κωμόπολη Χαμουριγιέ, σύμφωνα με πληροφορίες του AFP. Η συμφωνία προσφέρει ασφαλές πέρασμα στους αντάρτες και άμαχους που θέλουν να φύγουν και η πόλη θα περάσει στον έλεγχο του καθεστώτος.

Το Παρατηρητηριο επιβεβαίωσε ότι γίνονται συζητήσεις για την Χαμουριγιέ, και τις κωμοπόλεις Καφρ Μπάτνα, Τζισρίν και Σακμπά, αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Και οι τρεις πόλεις ελέγχονται από την ισλαμιστική ομάδα Faylaq al-Rahman που έχει κατ’επανάλειψη αρνηθεί συνομιλίες με το καθεστώς.

Το μεγαλύτερο μέρος της Γκούτα ελέγχεται από την Faylaq και την αντίπαλη φράξια Jaish al-Islam, αλλά υπάρχει και παρουσία της Αλ Κάιντα.

πηγή afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top