ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Ασφαλή έξοδο από την ανατολική Γκούτα προσφέρει η Ρωσία

eastern-ghouta-syria

Ο ρωσικός στρατός προσφέρει ασφαλή δίοδο έξω από την ανατολική Γκούτα στους αντάρτες, θέτοντας τη βάση για μια συμφωνία όπου η αντιπολίτευση θα παραδόσει στον πρόεδρο Άσαντ το τελευταίο μεγάλο της οχυρό κοντά στη Δαμασκό.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι αντάρτες μπορούν να εγκαταλείψουν την ανατολική Γκούτα με τις οικογένειές τους και τα προσωπικά τους όπλα μέσα από ένα ασφαλή διάδρομο.
Η πρόταση της Ρωσίας δεν ορίζει πού θα μπορούσαν να πάνε οι αντάρτες, αλλά οι όροι που θέτει είναι ανάλογες με προηγούμενες συμφωνίες όπου οι αντάρτες παρέδωσαν τα εδάφη στο καθεστώς της Δαμασκού και τους δόθηκε ασφαλής δίοδος σε άλλη περιοχή υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
«Το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης εγγυάται την ασυλία σε όλους τους αντιμαχόμενους μαχητές που θα πάρουν την απόφαση να φύγουν από την ανατολική Γκούτα με τα προσωπικά τους όπλα και μαζί με τις οικογένειές τους» λέει η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας. Τα οχήματα «θα δοθούν και ολόκληρη η διαδρομή θα φυλάσσεται» προσθέτει η ανακοίνωση.
Εκπρόσωπος μιας από τις κύριες ανταρτικές ομάδες της Γκούτα, Failaq al-Rahman, είπε ότι η Ρωσία «επέμενε στην στρατιωτική κλιμάκωση και την επιβολή αναγκαστικού εκτοπισμού» για τους κατοίκους της ανατολικής Γκούτα, όπου ζουν περίπου 400.000 άτομα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο στρατός της Συρίας έχει καταλάβει πάνω από ένα τρίτο του θύλακα τις τελευταίες μέρες, προσπαθώντας να τον χωρίσει στα δύο, παρά τις κατηγορίες της Δύσης ότι παραβιάζει την εκεχειρία.
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα λέει ότι οι σφοδροί κυβερνητικοί βομβαρδισμοί είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο 780 ατόμων από τις 18 Φεβρουαρίου, κάτι που κάνει την επιχείρηση του Άσαντ μια από τις πιο θανατηφόρες εκστρατείες του πολέμου που μπαίνει στον όγδοο χρόνο του.
Ο Άσαντ είπε την Κυριακή ότι ο στρατός της Συρίας θα συνεχίσει την προέλαση στην ανατολική Γκούτα, περιοχή αγρών και κωμοπόλεων έξω από τη Δαμασκό, που οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει από το 2013.
Πολλοί άμαχοι εγκατέλειψαν την πρώτη γραμμή και πήγαν στην πόλη Ντούμα.
Ο Άσαντ και οι σύμμαχοί του θεωρούν τους αντάρτες που κατέχουν την ανατολική Γκούτα τρομοκράτες και λένε ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ για την εκεχειρία δεν περιλαμβάνει τις μάχες εναντίον τους.
Οι μάχες στην ανατολική Γκούτα είναι η ίδια μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε σε άλλες περιοχές που ανακατέλαβε το καθεστώς μετά το 2015 και την είσοδο της Ρωσίας στον πόλεμο στο πλευρό του Άσαντ, με πολιορκίες, βομβαρδισμούς και επιθέσεις από εδάφους που ανάγκαζαν τους αντάρτες να συμφωνήσουν να φύγουν.
Για τους αντάρτες που πολεμούν να διώξουν τον Άσαντ, η απώλεια της ανατολικής Γκουτα θα είναι η χειρότερη ήττα από την μάχη στο Χαλέπι στα τέλη του 2016 και θα δώσει τέλος στην ικανότητά τους να έχουν την πρωτεύουσα στο στόχαστρο. Σύμφωνα με κρατικά μέσα, οι βομβαρδισμοί από τους αντάρτες είχαν δεκάδες θύματα στη Δαμασκό τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top