ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Οι ΗΠΑ κατέρριψαν συριακό αεροσκάφος

ypg-raqqa

Ο στρατός της Συρίας κατηγόρησε τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό ότι κατέρριψε συριακό αεροσκάφος στην Ράκα, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν προσεγγίσει τις αραβο-κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον.
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στο πλαίσιο «της συλλογικής αυτοάμυνας των δυνάμεων που υποστηρίζονται από τον συνασπισμό», δηλαδή των μαχητών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. Πριν καταρρίψει το αεροσκάφος, ο συνασπισμός «είχε έρθει σε επαφή με τους Ρώσους ομολόγους τηλεφωνικά για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να σταματήσουν οι πυροβολισμοί». Ο συνασπισμός δεν «επιδιώκει να πολεμήσει το καθεστώς της Συρίας, ρωσικές ή φιλοκυβερνητικές δυνάμεις» αλλά δεν «θα διστάσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του ή τις συμμαχικές του δυνάμεις από κάθε απειλή» έλεγε η ανακοίνωση.
«Η αεροπορία του διεθνούς συνασπισμού έβαλε εναντίον ενός από τα μαχητικά μας αεροσκάφη στην περιοχή της Ρεσάφα, στο νότιο τμήμα της επαρχίας της Ράκα, την ώρα που εκτελούσε αποστολή κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συριακού στρατού.
«Η γενική στρατιωτική διοίκηση του στρατού προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες αυτής της κατάφωρης επίθεσης στις προσπάθειες με στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Λίγη ώρα αργότερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι συγκρούσεις ξέσπασαν για πρώτη φορά στην Συρία αναμεσα στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και του αραβο-κουρδικού συνασπισμού στην επαρχία της Ράκα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι συγκρούσεις εξελίσσονται σε δύο χωριά που βρίσκονται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πόλη της Ράκα.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ως απάντηση της κατάρριψης του συριακού μαχητικού από τις αμερικανικές δυνάμεις, ανακοίνωσε ότι θα θεωρεί στόχο κάθε ιπτάμενο αντικείμενο στις περιοχές της Συρίας που επιχειρεί η ρωσική αεροπορία, αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι ΗΠΑ δεν είχαν κάνει χρήση του διαύλου επικοινωνίας πριν την κατάρριψη του συριακού αεροσκάφους και για το λόγο αυτό αναστέλλει την αλληλεπίδραση με τις ΗΠΑ για την αποφυγή αεροπορικών επεισοδίων στην Συρία από τις 19 Ιουνίου.

πηγή reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top