ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Οι οργανώσεις ανταρτών παγώνουν τις συνομιλίες για συμμετοχή σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

A rebel fighter stands on a lookout point with his weapon on the forth day of the truce, on al-Rayhan village front near the rebel held besieged city of Douma, in the eastern Damascus suburb of Ghouta, Syria January 2, 2017.  REUTERS/Bassam Khabieh

Οι οργανώσεις ανταρτών της Συρίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι αποφάσισαν να παγώσουν τις συνομιλίες για πιθανή συμμετοχή τους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που ετοιμάζει η Μόσχα στο Καζακστάν αν η Συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της δεν σταματήσουν τις παραβιάσεις της εκεχειρίας.
«Το καθεστώς και οι σύμμαχοί του συνέχισαν να χρησιμοποιούν όπλα και έχουν διαπράξει πολλές και μεγάλες παραβιάσεις» λέει η ανακοίνωση που υπογράφεται από τις κυρίως μετριοπαθείς οργανώσεις ανταρτών που δρουν υπό την ομπρέλλα του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας το Σάββατο επισφράγισε την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία άνοιξε το δρόμο για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι κύριες παραβιάσεις έγιναν σε περιοχή βορειοδυτικά της Δαμασκού στην κοιλάδα Ουάντι Μπαράντα που ελέγχουν οι αντάρτες.
Οι ανταρτικές οργανώσεις λένε ότι ο στρατός προσπαθεί να ανακαταλάβει την περιοχή, στην οποία βρίσκεται μια μεγάλη πηγή υδροδότησης της Δαμασκού και διασχίζεται από την κύρια οδό ανεφοδιασμού του Λιβάνου προς την Δαμασκό. Επί δύο εβδομάδες, η συριακή Πολεμική Αεροπορία πλήττει σχεδόν καθημερινά την περιοχή αυτή και τα κυβερνητικά στρατεύματα προέλασαν σήμερα ως τα όρια της Άιν αλ Φίγκε, μιας σημαντικής πηγής. Μολονότι οι αντάρτες «σεβάστηκαν την κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία, το καθεστώς και οι σύμμαχοί του δεν σταμάτησαν να χτυπούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση των αντικαθεστωτικών οργανώσεων. Ο Στρατός από την πλευρά αρνείται όλες τις κατηγορίες.
Τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν στην ίδια περιοχή από πυρά ελεύθερων σκοπευτών του καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Όπως και οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, και αυτή ήταν από την αρχή εύθραυστη, με επαναλαμβανόμενες εκρήξεις βίας σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο έχει κρατήσει σε αρκετά μέρη.
Οι οργανώσεις των ανταρτών αμφιβάλουν για την ικανότητα της Ρωσίας να επιβάλει στην Συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της την τήρηση των όρων της συμφωνίας εκεχειρίας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top