ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Ο στρατός κατηγορεί τη Συμμαχία για εκατοντάδες θύματα από χημικά

FILE PHOTO: A view shows part of the northern part of the Tabqa Dam on the Euphrates River, Syria March 28, 2017. REUTERS/Rodi Said/File Photo

Ο Συριακός στρατός ισχυρίζεται ότι οι αεροπορικές επιθέσεις το βράδυ της Τετάρτης από την συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ χτύπησε αποθήκες χημικών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, απελευθερώντας τοξικές ουσίες .

Εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, φέρεται να έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική Συρία μετά από αεροπορική επιδρομή της Συμμαχίας που έπληξε χημικό οπλοστάσιο του Ισλαμικού Κράτους, με συνέπεια να διαρρεύσουν θανατηφόρες ουσίες, μετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο SANA, επικαλούμενο ανακοίνωση του στρατού.

Σύμφωνα με το SANA, οι βομβαρδισμοί απελευθέρωσαν ένα λευκό νέφος στο χωριό Χάτλα, αέριο οποίο στη συνέχεια έγινε κίτρινο και προκάλεσε ασφυξία στους κατοίκους. Στον οικισμό φέρεται να βρισκόταν και μεγάλος αριθμός «μισθοφόρων».

Το γεγονός αυτό στην ανατολική επαρχία Ντάιρ Αλ-Ζορ απέδειξε ότι το ΙΚ και οι αντάρτες που σχετίζονται με την αλ Κάιντα «έχουν στην κατοχή τους χημικά όπλα» σύμφωναμε την ανακοίνωση του στρατού που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Συρίας.

Η αναφορά δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πυραύλους κρουζ εναντίον αεροπορικής βάσης της Συρίας την περασμένη εβδομάδα, σαν απάντηση της επίθεση με δηλητηριώδη αέρια στα δυτικά της χώρας, που η Ουάσιγκτον χρεώνει στην κυβέρνηση του Άσαντ.

Η Συρία και η σύμμαχός της Ρωσία αρνούνται ότι έκαναν τέτοια επίθεση με χημικά. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι τα τοξικά αέρια της προηγούμενης εβδομάδας στην επαρχία Ιντλίμπ ανήκαν στους αντάρτες.

Το αμερικανικό χτύπημα στην αεροπορική βάση ήταν η πρώτη άμεση και σκόπιμη επίθεση με στόχο την κυβέρνηση της Συρίας. Διεξάγει ξεχωριστή αεροπορική εκστρατεία κατά του ΙΚ στην ανατολική Συρία.

πληροφορίες από reuters.com

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top