ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Στους 72 ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση με χημικά

A man carries the body of a dead child, after what rescue workers described as a suspected gas attack in the town of Khan Sheikhoun in rebel-held Idlib, Syria April 4, 2017. REUTERS/Ammar Abdullah

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως μετά το μακελειό που σημειώθηκε στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας με αποτέλεσμα δεκάδες άμαχοι να βρουν φρικτό θάνατο από χημικά.

Η Δαμασκός αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση, ενώ η Ρωσία δηλώνει ότι η επιδρομή είχε ως στόχο αποθήκη, όπου οι αντάρτες έφτιαχναν χημικά όπλα, στηρίζοντας την κυβερνητική εκδοχή ότι για την επίθεση ευθύνονται οι αντάρτες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Λονδίνο, από την επιδρομή έχασαν τη ζωή τους 72 άτομα, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά.

Οι εικόνες και τα βίντεο που έκαναν το γύρο του κόσμου ήταν συγκλονιστικά, καθώς μπορούσε κανείς να διακρίνει δεκάδες νεκρούς και πολλούς άλλους να αφήνουν την τελευταία τους πνοή βγάζοντας αφρούς από το στόμα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται 20 παιδιά και 17 γυναίκες, ενώ «ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί, διότι υπάρχουν αγνοούμενοι».

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα συμπτώματα που εμφανίσθηκαν στα θύματα είναι αντίστοιχα με τα συμπτώματα που ακολουθούν χημική επίθεση, κυρίως διεσταλμένες κόρες, σπασμοί και αφρός στο στόμα. Η τραγωδία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και πολλές δυτικές χώρες επέρριψαν την ευθύνη το καθεστώς του Ασαντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλαν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνέρχεται σήμερα επειγόντως. Στο σχέδιό τους οι τρεις χώρες καταδικάζουν την χημική επίθεση και ζητούν ταχεία και ολοκληρωμένη έρευνα.

Στο μεταξύ ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι η συριακή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε χθες μια «αποθήκη» των ανταρτών κοντά στην Χαν Σεϊχούν, στην οποία βρίσκονταν «τοξικές ουσίες».

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην αποθήκη αυτή βρισκόταν «ένα εργαστήριο παρασκευής αυτοσχέδιων βομβών με τοξικές ουσίες». Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας  δεν διευκρίνισε ωστόσο αν η συριακή πολεμική αεροπορία γνώριζε τι περιείχε η αποθήκη.

«Το χημικό οπλοστάσιο» προοριζόταν για τους μαχητές στο Ιράκ, επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες του «εντελώς αξιόπιστες και αντικειμενικές».

 

 

πληροφορίες από reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top