ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Συμμετοχή των ανταρτών στις συνομιλίες στο Καζακστάν

The sun sets over Aleppo as seen from rebel-held part of the city, Syria October 5, 2016.  REUTERS/Abdalrhman Ismail

Οι οργανώσεις των ανταρτών της Συρίας αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα γίνουν στο Καζακστάν με την στήριξη της Ρωσίας και της Τουρκίας για να πιέσουν για την εφαρμογή της εκεχειρίας, δήλωσαν εκπρόσωποι των οργανώσεων.
Η Ρωσία, ο πιο ισχυρός σύμμαχος του Σύρου προέδρου, έβαλε σε κίνηση την νέα διπλωματική προσπάθεια όταν τον Δεκέμβριο η αντιπολίτευση ηττήθηκε χάνοντας τις ανατολικές συνοικίες στο Χαλέπι.
Οι οργανώσεις των ανταρτών πήραν την απόφαση σε συναντήσεις που γίνονται στην Άγκυρα και τώρα εργάζονται να δημιουργήσουν μια αντιπροσωπεία που θα είναι διαφορετική από αυτήν που πήρε μέρος στις συνομιλίες της Γενεύης.
Οι συνομιλίες προγραμματίζονται για τις 23 Ιανουαρίου στην Αστάνα του Καζακστάν.
«Οι συνιστώσες θα πάνε και το πρώτο πράγμα που θα συζητήσουν είναι το θέμα της κατάπαυσης του πυρός και οι παραβιάσεις της από το καθεστώς» είπε εκπρόσωπος του Ελευθερου Στρατού της Συρίας, που ζήτησε να μην κατανομαστεί γιατί οι οργανώσεις δεν έχουν ακόμα ορίσει εκπρόσωπο.
Ο Ζακαρία Μαλαχιφτζί της οργάνωσης Φαστακίμ είπε: «Η πλειοψηφία των οργανώσεων αποφάσισαν να παραστούν. Οι συζητήσεις θα αφορούν την εκεχειρία – ανθρωπιστικά ζητήματα – παραδόσεις βοήθειας, απελευθέρωσης κρατούμενων».
Η Τουρκία είναι από τους κύριους υποστηρικτές της εξέγερσης κατά του Άσαντ, αλλά οι προτεραιότητές της στην Συρία φαίνεται να έχουν στραφεί από την ανατροπή του Σύρου προέδρου προς την μάχη κατά των Κουρδικών ομάδων και του ΙΚ στις παραμεθόριες περιοχές.
Το κομμάτι της αντιπολίτευσης που στηρίζει η Σαουδική Αραβία είπε το Σάββατο ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Καζακστάν και βλέπει τη συνάντηση σαν ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση του επόμενου γύρου των πολιτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.
πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top