ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Συνεχίστηκε μετά την διήμερη αναστολή η εκκένωση αμάχων και ανταρτών

A convoy of buses carrying evacuees from the two Shi'ite villages of al-Foua and Kefraya arrive to government-controlled Aleppo, in this handout picture provided by SANA on April 12, 2017. SANA/Handout via REUTERS

Η εκκένωση Σύρων αμάχων και ανταρτών από 4 πολιορκούμενες πόλεις, μέρος συμφωνίας ανταλλαγής μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών ξεκίνησε και πάλι την Παρασκευή μετά την 48ωρη παύση, σύμφωνα με κρατικά μέτρα και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πέντε λεωφορεία μεταφέροντας αντάρτες και τους συγγενείς τους από κωμοπόλεις κοντά στην πρωτεύουσα έφυγαν από το σημείο τράνζιτ έξω από το Χαλέπι όπου περίμεναν για να μεταφερθούν σε περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες, σύμφωνα με το κρατικό κανάλι Ikhbariyah.
Στο μεταξύ δεκάδες λεωφορεία γεμάτα κατοίκους από τις πολιορκούμενες από τους αντάρτες πόλεις Φούα και Κεφράγια έφτασαν στο Χαλέπι, που είναι υπό τον κυβερνητικό έλεγχο, μετέδωσε το κανάλι.
Χιλιάδες κάτοικοι από τις δύο σιιτικές πόλεις είχαν αναγκαστεί να περιμένουν σε ένα δεύτερο σημείο τράνζιτ έξω από το Χαλέπι, όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από βομβιστική επίθεση την περασμένη εβδομάδα.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι η 48ωρη αναστολή οφειλόταν στην απαίτηση των ανταρτών να απελευθερώση η κυβέρνηση 750 φυλακισμένους ως μέρος της συμφωνίας.
Το Παρατηρητήριο επιβεβαίωση την επανεκκίνηση της ανταλλαγής, αλλά είπε ότι δεν είναι καθαρό αν οι αρχές είχαν ελευθερώσει τους φυλακισμένους.
Η συμφωνία προβλέπει ότι χιλιάδες σουνίτες αντάρτες και πολίτες μεταφέρονται από τις πόλεις Ζαμπαντάνι και Μαντάγια, που πολιορκούνται από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις. Σε αντάλλαγμα χιλιάδες άμαχοι και φιλοκυβερνητικοί μαχητές μετακινήθηκαν από τις πόλεις Φούα και Κεφράγια, που πολιορκούνται από τους αντάρτες.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top