ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Τουλάχιστον 58 νεκροί από αεροπορική επιδρομή με τοξικά αέρια

A crater is seen at the site of an airstrike, after what rescue workers described as a suspected gas attack in the town of Khan Sheikhoun in rebel-held Idlib, Syria April 4, 2017. REUTERS/Ammar Abdullah

Τουλάχιστον 58 άτομα σκοτώθηκαν στη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης με χρήση τοξικού αερίου στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση που επικαλείται ιατρικές πηγές, οι άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία και άλλες επιπτώσεις του αερίου του οποίου η ταυτότητα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή.
Ο στρατός της Συρίας δεν έχει σχολιάσει την ανακοίνωση, ενώ η Δαμασκός έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί χημικά. Την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωπος του στρατού είχε πει ότι οι ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί χημικά «στερούνται αλήθειας».
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, αρχικά πέθαναν 18 άτομα από την επίθεση, ο αριθμός στη συνέχεια όμως αυξήθηκε σε 35, ενώ πλέον οι νεκροί υπολογίζεται ότι ανέρχονται στους 58 και υπάρχουν φόβοι ότι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο.
Η επίθεση από Συριακά ή Ρωσικά αεροσκάφη προκάλεσε πνιγμό ή λιποθυμία, ενώ κάποια από τα θύματα έβγαζαν αφρό από το στόμα, σύμφωνα με το Παρατηρήριο που ενημερώθηκε από ιατρικές πηγές κάτι που αποτελεί ένδειξη χρήσης τοξικού αερίου.
Το Παρατηρητήριο δεν μπόρεσε να εξακριβώσει το είδος του αερίου, ενώ είπε ότι δεν είναι καθαρό αν τα αεροπλάνα που πήραν μέρος στην επίθεση ήταν Συριακά ή Ρωσικά. Τα θύματα είναι κυρίως άμαχοι ενώ τουλάχιστον εννιά παιδιά είναι ανάμεσά τους.

syria-child-treatment
Η επίθεση έρχεται τη στιγμή της έναρξης της διήμερης διάσκεψης για το μέλλον της Συρίας που οργανώνεται στις Βρυξέλλες από την ΕΕ και τον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την τηλεόραση Orient News, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, μετέδωσε ότι η επίθεση την Τρίτη είχε 50 θύματα και πάνωαπό 150 τραυματίες.
Στο παρελθόν κοινή έρευνα των Ηνωμένων Εθνών και του παρατηρητηρίου για την παγκόσμια χρήση χημικών όπλων κατηγορούσε τη συριακή κυβέρνηση για επιθέσεις με τοξικά αέρια.
Η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνέλθει επειγόντως και να ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση με τοξικό αέριο στη βορειο-δυτική Συρία, η οποία προκάλεσε τον θάνατο από ασφυξία 35 αμάχων, καθώς και για την ευθύνη, την οποία επιρρίπτει στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ,
Ο Εθνικός Συνασπισμός, σημαντική συνιστώσα της συριακής αντιπολίτευσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ζητεί «την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά το έγκλημα αυτό και την έναρξη έρευνας αμέσως», ενώ κατηγορεί «το εγκληματικό καθεστώς Μπασάρ» για τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Χαν Τσεϊχούν με «οβίδες που περιείχαν τοξικό αέριο».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top