ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εισέρχονται στο Αφρίν – Απειλές από Ερντογάν

afrin3

Η Τουρκία βομβάρδισε την πόλη Αφρίν στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης και δεν έδειξε σημάδια χαλάρωσης της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» στην περιοχή παρά την άφιξη της φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για περαιτέρω κλιμάκωση του βόρειου μετώπου της περίπλοκης σύρραξης όπου είναι παρόντες η Τουρκία, Σύροι αντάρτες, ο στρατός, πολιτοφυλακές που στηρίζονται από το Ιράν και στηρίζουν τη Δαμασκό, Κούρδοι μαχητές, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Το Παρατηρητήριο λέει ότι η τουρκική επίθεση στην επαρχία συνεχίστηκε και περιλάμβανε το βομβαρδισμό της κύριας πόλης του Αφρίν στη διάρκεια της νύχτας.
Η Αγκυρα στοχεύει στην απομάκρυνση της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG από την επαρχία, θεωρώντας ως απειλή στα σύνορά της και ότι σχετίζεται με το ΡΚΚ.
Την Τρίτη πολιτοφυλακή που στηρίζει τον Σύρο πρόεδρο έφτασε στο Αφρίν μετά από έκκληση των Κούρδων για βοήθεια να αποκρουστεί η τουρκική επίθεση και η Τουρκία με τους συμμάχους της προσπάθησαν να τους αναγκάσουν σε οπισθοχώρηση με πυρά πυροβολικού.
Η νέα φάση της σύγκρουσης που βάζει τον τουρκικό στρατό και τους συμμάχους του σε άμεση αντιπαράθεση με τις φυλοκυβερνητικες δυνάμεις περιπλέκει ακόμα περισσότερο το πλέγμα των συμμαχιών και αντιπαλοτήτων που ήδη υπάρχει στη βόρεια Συρία.
Αμέσως μετά την άφιξη του κονβόι με τους πολιτοφύλακες, που κρατούσαν σημαίες της Συρίας, στο Αφρίν τα κρατικά μέσα ανέφεραν ότι έγινε στόχος της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το κονβόι αποτελούνταν από «τρομοκράτες» που δρουν ανεξάρτητα. Είπε ότι τα τουρκικά πυρά τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν, με τους Κούρδους να το αρνούνται.
Σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters από στέλεχος της φιλοκυβερνητικής στρατιωτικής συμμαχίας, οι δυνάμεις υποχώρησαν όταν δέχθηκαν πυρά, αλλά στη συνέχεια επέστρεψαν και βρίσκονται τώρα στο Αφρίν.
Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, που είναι στο στόχαστρο της τουρκικής επίθεσης, χαιρέτησε την άφιξη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, που περιλάμβαναν μαχητές που είναι σύμμαχοι του Άσαντ αλλά όχι του συριακού στρατού, και είπε ότι αναπτύσσονται στην πρώτη γραμμή στα τουρκικά σύνορα.
Ο Ερντογάν είπε ότι είχε συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, που είναι οι κύριοι διεθνείς υποστηρικτές του Άσαντ, να μπλοκαριστεί η στήριξη της συριακής κυβέρνησης προς τους μαχητές της YPG.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία είχε παρέμβει για «να καθυστερήσει την είσοδο μέγαλου αριθμού Σύρων στρατιωτών» στο Αφρίν.
Ο Ερντογάν περιέγραψε τους φιλοκυβερνητικούς μαχητές ως σιιτική πολιτοφυλακή και είπε ότι θα το πληρώσουν σκληρά.
Την Δευτέρα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι η σύγκρουση στο Αφρίν μπορεί να επιλυθεί μέσα από απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.
«Η πολιορκία της πόλης Αφρίν θα ξεκινήσει γρήγορα τις ερχόμενες μέρες» δήλωσε ο Ερντογάν.
Η είσοδος των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη προκαλεί μεγαλύτερη προσοχή στις αβέβαιες σχέσεις ανάμεσα στη Δαμασκό και την YPG. Έχουν αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση στη διάρκεια της σύγκρουσης, αλλά οι Κούρδοι επιδιώκουν αυτονομία για τις περιοχές τις οποίες έχουν στον έλεγχό τους, ενώ ο Άσαντ έχει δηλώσει ότι θέλει να επιβεβαιώσει τον έλεγχό του σε όλη τη Συρία.
Οι Κούρδοι πολιτικοί ηγέτες λένε ότι αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη βοήθεια του στρατού του Άσαντ γιατί καμιά ξένη δύναμη δεν δέχθηκε να τους βοηθήσεις εναντίον των Τούρκων στην επαρχία του Αφρίν.
Η Ρωσία είχε αναπτύξει στρατονομία στην επαρχία τον περασμένο μήνα, αλλά την απέσυρε τον προηγούμενο μήνα πριν ξεκινήσει η τουρκική επίθεση.
Οι ΗΠΑ έχουν εξοπλίσει την YPG ως μέρος της συμμαχίας των Συριακών Δημοκρατικών δυνάμεων που στηρίζουν κατά του ΙΚ. Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σε άλλα μέρη της Συρίας που ελέγχονται από Κούρδους, αλλά όχι στην επαρχία Αφρίν. Η στήριξη της Ουάσιγκτον στην YPG έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις με την Τουρκία. Στην περίπτωση της επίθεσης, η Ουάσιγκτον έχει πει ότι στηρίζει το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της, καλώντας ταυτόχρονα την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top