ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: 3.000 Σύροι εγκλωβισμένοι σε λεωφορεία μετά την αναστολή της εκκένωσης

People, who were evacuated from the two rebel-besieged Shi'ite villages of al-Foua and Kefraya, stand near buses at insurgent-held al-Rashideen, Aleppo province, Syria April 19, 2017. REUTERS/Ammar Abdullah

Περισσότεροι από 3.000 Σύροι που έχουν απομακρυνθεί από πολιορκημένες περιοχές βρίσκονται εγκλωβισμένοι σήμερα κοντά στο Χαλέπι.
Αυτό, καθώς ανεστάλη η επιχείρηση εκκένωσης εν αναμονή της απελευθέρωσης κρατούμενων του συριακού καθεστώτος, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Χθες Τετάρτη 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια στην επαρχία Ιντλίμπ που πολιορκούνταν από τους Σύρους αντάρτες εδώ και δύο χρόνια.
Παράλληλα, χάρη σε μια συμφωνία μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, 300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαχητές, έφυγαν από τις περιοχές Ζαμπάντανι, Σεργκάγια και Τζάμπαλ Σάρκι, στην επαρχία της Δαμασκού που ελέγχονται από τους αντάρτες.
Οι δύο αυτοκινητοπομπές, συνολικά 60 λεωφορεία, ήταν ακινητοποιημένα σήμερα.
Τα λεωφορεία που μεταφέρουν κατοίκους και μαχητές από τη Φούα και την Κεφράγια είναι σταθμευμένα στη Ρασιντίν, μια ανταρτοκρατούμενη συνοικία του Χαλεπιού που χρησιμοποιείται ως περιοχή διέλευσης. Τα λεωφορεία της δεύτερης αυτοκινητοπομπής είναι σταματημένα στην περιοχή Ραμούσα, που ελέγχεται από την κυβέρνηση, νότια του Χαλεπιού.
«Η αναχώρηση των λεωφορείων εξαρτάται από την απελευθέρωση των κρατούμενων από τις φυλακές του καθεστώτος», εξηγεί το Παρατηρητήριο.
«Τα λεωφορεία δεν θα μετακινηθούν προτού αφεθούν ελεύθεροι οι 750 κρατούμενοι στις φυλακές του καθεστώτος και φτάσουν σε ασφαλείς ανταρτοκρατούμενες περιοχές», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές προβλέπει την απελευθέρωση 1.500 κρατούμενων από τις φυλακές του καθεστώτος, η οποία θα πρέπει να γίνει παράλληλα με τις δύο φάσεις της απομάκρυνσης των κατοίκων των πολιορκημένων περιοχών.
Η δεύτερη φάση εκκένωσης θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, βάσει των όρων της συμφωνίας, η οποία προβλέπει την απομάκρυνση συνολικά 30.000 ανθρώπων.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top