ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: 86 τα θύματα από την χημική επίθεση

Men ride a motorbike past a hazard sign at a site hit by an airstrike on Tuesday in the town of Khan Sheikhoun in rebel-held Idlib, Syria April 5, 2017. REUTERS/Ammar Abdullah

 

Στους 86 ανέρχεται ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν από την επίθεση με χημικά όπλα κατά της πόλης Χαν Σεϊχούν της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν 30 παιδιά και 20 γυναίκες», ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Ο χθεσινός απολογισμός της μη κυβερνητικής οργάνωσης έκανε λόγο για 72 νεκρούς, ανάμεσά τους 20 παιδιά, 17 γυναίκες και παράλληλα για 160 τραυματίες.

Θύματα επίθεσης εμφανίζουν συμπτώματα που συνάδουν με αντίδραση σε νευροτοξικό παράγοντα, ανέφερε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Μερικές περιπτώσεις φαίνεται να παρουσιάζουν επιπλέον ενδείξεις που συνάδουν με έκθεση σε οργανοφωσφορικές χημικές ουσίες, μια κατηγορία χημικών ουσιών που περιλαμβάνει τους νευροτοξικούς παράγοντες» ανέφερε σε δήλωσή του ο ΠΟΥ.

«Η πιθανότητα έκθεσης σε χημική επίθεση ενισχύεται από μια φαινομενική έλλειψη εξωτερικών τραυμάτων στις αναφερόμενες περιπτώσεις που δείχνουν ταχεία έναρξη παρόμοιων συμπτωμάτων, περιλαμβανομένων οξειών αναπνευστικών δυσχερειών ως της κύριας αιτίας θανάτου» σημείωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα τόνισε ότι τα οκτώ άτομα που περιέθαλψε μετά την επίθεση, εμφάνιζαν συμπτώματα που συνάδουν με αυτά τα οποία που προκαλούν νευροτοξικοί παράγοντες όπως το αέριο σαρίν. Πρόσθεσε δε ότι σε άλλα νοσοκομεία που επισκέφθηκαν οι γιατροί της οργάνωσης σημείωσαν έντονη οσμή χλωρίου, που είναι επίσης τοξικός παράγοντας.

Κάποιοι από τους νεκρούς δεν έφεραν εμφανή τραύματα, κάτι που δείχνει ότι το αέριο τους σκότωσε την ώρα του ύπνου, είπε ο Μουίν Αμπεντ αλ-Μενέμ, γιατρός που περιέθαλψε αρκετά από τα θύματα.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς είπε ότι «όλες οι εναλλακτικές βρίσκονται επί τάπητος» για το ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ στην επίθεση με τοξικό αέριο στη Συρία, την ευθύνη της οποίας επιρρίπτει η Ουάσινγκτον στη Συριακή κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι Fox News, ο Πενς είπε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία του 2013 για την κατάργηση των χημικών όπλων στη Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ κατηγόρησε την κυβέρνηση Ασαντ ότι «ξεπέρασε πολλές, πολλές κόκκινες γραμμές» με την χημική επίθεση κατά αμάχων και είπε ότι η στάση του απέναντι στη Συρία και τον Άσαντ άλλαξε, χωρίς όμως να δώσει κάποια ένδειξη για τον τρόπο που θα δράσει. Οι κατηγορίες του κατά του Άσαντ τον τοποθετούν άμεσα σε αντίθεση με τη Μόσχα, που είναι ο κύριος υποστηρικτής του Σύρου προέδρου.

Η Συριακή κυβέρνηση έχει αρνηθεί έντονα ότι έκανε χημική επίθεση κατά της πόλης Χαν Σεϊχούν. Και ενώ η Δύση κατηγορεί τη Δαμασκό, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι θάνατοι είναι αποτέλεσμα Συριακού αεροπορικού χτυπήματος σε αποθήκη των ανταρτών που ήταν αποθηκευμένα δικά τους χημικά όπλα.

Νωρίτερα, διοικητής των Σύρων ανταρτών απέρριψε τη ρωσική δήλωση σύμφωνα με την οποία το φονικό αέριο που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία διέρρευσε από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών την οποία έπληξαν συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Χάσαν Χατζ Άλι, διοικητής της οργάνωσης των ανταρτών Ελεύθερος Στρατός της Ιντλίμπ, δήλωσε πως καμία στρατιωτική θέση των ανταρτών στην περιοχή δεν τέθηκε στο στόχαστρο την Τρίτη.

«Όλοι είδαν το αεροσκάφος ενώ βομβάρδιζε με αέριο» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters από τη βορειοδυτική Συρία.
 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top