ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σφοδρές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των ΑΕΙ

AEI

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των ΑΕΙ. Μεταξύ άλλων με το νομοσχέιο το υπουργείο Παιδείας επαναφέρει την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου. ενώ  επανέρχονται  οι εκπρόσωποι των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ, με υπόδειξη των συλλόγων τους, το οποίο πρακτικά σημαίνει των φοιτητικών παρατάξεων. Επίσης, ο υπουργός Παιδείας θα μπορεί να ιδρύει και να διαλύει ΑΕΙ για επιστημονικούς λόγους.

Επίσης, καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρύματος και θεσμοθετούνται τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας με συμμετοχή εκπροσώπων της περιφέρειας, υπουργείων κ.ά.

Για τη Σύγκλητο, ορίζονται έως τέσσερις εκπρόσωποι των φοιτητών, τρεις των προπτυχιακών και ένας των μεταπτυχιακών φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών ορίζονται μετά από απόφαση των νομίμως εκλεγμένων μελών όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων

Σε ανακοίνωση του η Κίνηση Ώρα Αποφάσεων, κάνει λόγο για Αντιμεταρρύθμιση και τονίζει πως οι προτάσεις του Υπουργού Παιδείας σηματοδοτούν την ολική οπισθοδρόμηση στην Παιδεία.

Σημειώνει ότι , η «Επαναφορά του ασύλου για την προστασία της παρανομίας και της βίας σημαίνει προστασία των εξωπανεπιστημιακών ομάδων που καταστρέφουν δημόσια περιουσία και καταλύουν τους πανεπιστημιακούς θεσμούς, εμποδίζοντας την ελεύθερη άσκηση της ακαδημαϊκής δραστηριότητας. Κλείνει ξεδιάντροπα το μάτι στους ταραχοποιούς, στους μόνιμους παραβάτες και στις φασιστικές συμπεριφορές τους».

Επαναφορά των κομματικών παρατάξεων σε όλα τα όργανα διοίκησης σημαίνει επιστροφή στις παθογένειες του παρελθόντος και επιβολή της καταστροφικής εξουσίας των κομμάτων στους δημόσιους θεσμούς, με αποτέλεσμα την παιδεία της ήσσονος προσπάθειας.

Η Ώρα Αποφάσεων θεωρεί ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι φοιτητές, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, οι πολίτες που είναι γονείς – εργαζόμενοι ή άνεργοι, επιχειρηματίες μικροί ή μεγάλοι που κατανοούν την σημασία των ΑΕΙ για το μέλλον της χώρας- οφείλουν όχι απλά να αντισταθούν, αλλά και να απαιτήσουν ευρύτατη συναίνεση πάνω σε αρχές. Μόνον αυτού του είδους η συναίνεση θα σταματήσει το ξεθεμελίωμα κάθε προσπάθειας -που είναι η κατάρα των δύο αιώνων ελληνικού κράτους- και θα οδηγήσει σε μια μεταρρύθμιση που θα διαρκέσει και θα αποδώσει.

Με οξύτητα αντέδρασε και το Ποτάμι λέγοντας ότι, «αντί να προχωράμε στον 21ο αιώνα, επιστρέφουμε ολοταχώς στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Στο σ/ν επανέρχονται διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο που κάνουν τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση ακόμα χειρότερη. Η κυβέρνηση, αντί να αντιμετωπίσει φαινόμενα ανομίας που παίρνουν όλο και μεγαλύτερη διάσταση –ακόμη και διακίνηση ναρκωτικών– “κάνει πλάτες” στους χούλιγκαν και τους μπαχαλάκηδες». Και ο τομέας Παιδείας του Ποταμιού προσέθεσε: «Οι ιδεοληπτικές εμμονές της κυβέρνησης βάζουν εμπόδια σε πετυχημένα μεταπτυχιακά, ρίχνοντας τον σπόρο για ψευδομεταπτυχιακά, προκειμένου να καλύπτονται οι τυπικές προϋποθέσεις συμμετοχής των διδασκόντων. Η αλλεργία τους στις ανεξάρτητες αρχές συνεχίζεται, υποβαθμίζοντας την ΑΔΙΠ στον ρόλο της για την αξιολόγηση και την πιστοποίηση στα ΑΕΙ».

Η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στην παιδεία. Οπισθοδρόμηση και πρακτικές άλλων εποχών σε ένα σχέδιο που, ενδεικτικά, επαναφέρει μια παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη για το πανεπιστημιακό άσυλο, αποδιοργανώνει τη λειτουργία των διοικήσεων σε μια προσπάθεια να ελέγξει κομματικά τα ιδρύματα, εισάγει ένα εξαιρετικά υπερ-ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, καταργεί τα συμβούλια ιδρύματος. Είμαστε σαφώς αντίθετοι στις προσπάθειες της κυβέρνησης για ένα συγκεντρωτικό μοντέλο κράτους, για εγκατάσταση κομματικού κράτους στο σύνολο της δημόσιας σφαίρας».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top