ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή – Για θεσμική εκκρεμότητα μιλά ο Ε. Βενιζέλος- Ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα νομοθετήματα προανήγγειλε ο Ν. Βούτσης

vouli-1

Σε πρωτοφανή αντιπαράθεση έχει εξελιχθεί η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για να ολοκληρωθεί η χθεσινή συνεδρίαση που διακόπηκε και να γίνει η ονομαστική ψηφοφορία.

Η Αντιπολίτευση αμφισβητεί την απόλυτη πλειοψηφία της κυβέρνησης  σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

 Η αρχή έγινε με το νομοσχέδιο περί ΑΣΕΠ το οποίο, όταν ο προεδρεύων Γ. Βαρεμένος διαπίστωσε ότι δεν περνούσε καθώς απουσίαζε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Αρ. Φωκάς αν και είχε ταχθεί υπέρ, αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα σε ονομαστική ψηφοφορία. Όταν έφτασε το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής, οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές.

Τελικά το νομοσχέδιο πέρασε επί της αρχής με 153 θετικές ψήφους έναντι 124 «όχι» και 2 «παρών» σε σύνολο 279 ψηφισάντων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας ζήτησε τον λόγο, λέγοντας πως η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία είναι άκυρη καθώς ο χθεσινός προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος παράνομα διέκοψε την ψηφοφορία που ήταν σε εξέλιξη.

Τη διεξαγωγή εφεξής ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα νομοθετήματα της κυβέρνησης ανακοίνωσαν πριν από λίγο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής.

 

Είναι φανερό πως εάν συνεχίσει το συγκεκριμένο αριθμητικό δεδομένο, τα νομοσχέδια θα τίθενται σε ονομαστική διότι προφανώς πρέπει να τοποθετούνται και οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Είναι μια νέα πρακτική που δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του κοινοβουλίου», είπε ο Νίκος Βούτσης. «Για να συνηθίζετε στην απλή αναλογική», σχολίασε η Τασία Χριστοδουλοπούλου απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση..

Τους τόνους ανέβασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οποίος έκανε λόγο για θεσμική εκκρεμότητα: «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, άρα στις επιμέρους ψηφοφορίες του κοινοβουλευτικού έργου δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση έχει την τυπική πλειοψηφία της Βουλής, αλλά δεν λειτουργεί στις ψηφοφορίες τεκμήριο δεδηλωμένης. Αυτό λοιπόν κάθε φορά πρέπει να επιβεβαιώνεται με τις πρακτικές της Βουλής. Μέχρι τώρα πρακτική της Βουλής ήταν οι εκπρόσωποι των κομμάτων να ψηφίζουν. Άνοιξε η διαδικασία με τον συνήθη τρόπο και απερρίφθη το νομοσχέδιο επί της αρχής, αυτό συνέβη», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Και συνέχισε: «Το συμβάν αυτό δείχνει ότι δεν είχε το προεδρείο της Βουλής την πολιτική προνοητικότητα που έπρεπε και αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι απεδείχθη το αντιφατικό και ιδιότυπο της κατάστασης. Τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά όμως δεν έχουμε πλειοψηφία, η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του εκβιασμού των Πρεσπών. Θυσιάσατε το νομοσχέδιο για να πορευτεί η χώρα στοιχειωδώς μέχρι τις εκλογές το ταχύτερο δυνατόν. Εάν εξακολουθήσετε να διαστρέφετε τους θεσμούς, τότε προσωπικά εγώ δεν έχω καμία θέση στη συζήτηση και στην ψηφοφορία αυτή. Είναι αλλοίωση των θεσμών».

Ο Νίκος Βούτσης στη δική του τοποθέτηση προκάλεσε αίσθηση με τη φράση του «προσώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μπορεί ανεξάρτητοι βουλευτές να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

«Υπάρχει διάθεση για δημιουργία θεσμικής εκκρεμότητας στο διενεκές. Η κυβέρνηση, κατά το Σύνταγμα, μόνο μετά την πρόταση δυσπιστίας μπορεί να μην είναι πλέον στη θέση της, αυτό είναι δεδομένο. Αντίθετα, υπάρχουν δύο ψηφοφορίες που η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν βοηθάει το πολιτικό σύστημα, μαζί με άλλες ρητορικές ακρότητες, να υπάρχει μια αχλή, μια εκκρεμότητα και ένα θολό τοπίο για τη λειτουργία της Βουλής», είπε ο κ. Βούτσης.

«Προσώρας, είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής. Εάν συνεχίσει αυτό το δεδομένο και στο μέλλον τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με βάση την ονομαστική ψηφοφορία, διότι προφανώς από τους 16 ανεξάρτητους βουλευτές του Κοινοβουλίου δεν είναι δυνατόν ο καθένας εξ αυτών να τοποθετείται. Είναι μία καινούργια κατάσταση, μία καινούρια πρακτική, η οποία όμως δεν έχει μέσα της την ένταση της αμφισβήτησης για τη σημερινή κυβέρνηση. Στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου», συμπλήρωσε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top