ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σόιμπλε: Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί, αν υλοποιήσει ακόμα και λίγο περισσότερο από 50% των μεταρρυθμίσεων

German Finance Minister Wolfgang Schaeuble attends the weekly cabinet meeting at the Chancellery in Berlin, Germany April 12, 2017. REUTERS/Hannibal Hanschke

«Η Ελλάδα έχει καλές προοπτικές να ανακάμψει. Η χώρα μπορεί να σωθεί. Είναι δυνατόν, εάν υλοποιήσει ακόμη και το 50%, ή κάτι περισσότερο, από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί» επισήμανε την Πέμπτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

«Αισιοδοξώ για συμφωνία με το ΔΝΤ για την Ελλάδα… Είναι πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης από του ΔΝΤ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε είπε  επίσης ότι είναι πιθανό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μετατραπεί στο Eυρωπαϊκό Nομισματικό Tαμείο.

Στην ερώτηση αν αυτό θα μπορούσε να γίνει βραχυπρόθεσμα απάντησε «Ναι, έτσι νομίζω».

Πρόσθεσε επίσης ότι τα όποια καινούργια προγράμματα βοήθειας σε χώρες του ευρώ θα πρέπει να συντάσσονται χωρίς το ΔΝΤ και άρα υπό ευρωπαϊκή αιγίδα. Είπε επίσης ότι δεν είναι ρεαλιστικό να γίνουν περαιτέρω βήματα προς την ολοκλήρωση της ΕΕ σε αυτό το σημείο, και ότι μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ένωση, τα υπόλοιπα μέλη πρέπει να είναι έτοιμα να διαμορφώσουν «συνασπισμούς των προθύμων».

«Με δεδομένη την κατάσταση, δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αυτή την στιγμή» είπε.

«Πρέπει να απαντήσουμε στα επείγοντα ζητήματα με ένα τρόπο που είναι φανερά ευρωπαϊκός, και χρειάζεται να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις σε οξυμένα προβλήματα» πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε ευέλικτες ταχύτητες, μεταβλητές ομαδοποιήσεις χωρών, συνασπισμούς των προθύμων, όπως θέλετε πείτε το σε κάθε ιδιαίτερη περίπτωση».

Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι ο Σόιμπλε θα τονίσει την σημασία της παγκοσμιοποίησης και του ελεύθερου εμπορίου για την ανάπτυξη στις συνομιλίες του G20 στην Ουάσιγκτον, καθώς επίσης και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για να αυξηθεί η ανθεκτικότητα απέναντι σε μελλοντικά σοκ.

Αξιωματούχοι από την ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συναντώνται στο περιθώριο της κοινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τραπεζας. Ο Σόιμπλε είπε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει πολλά για τη στήριξη των οικονομιών.

«Δεν υπάρχει έλλειμμα χρέους στον κόσμο, και δεν υπάρχει έλλειμμα ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών» είπε. «Υπάρχει ωστόσο έλλειμμα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας σε πολλές χώρες γιατί οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top