ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύγκρουση για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Exetastiki

Με διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το φαινόμενο της διαπλοκής και κάτω από υψηλούς τόνους, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της  Εξεταστικής Επιτροπής, που διερεύνησε  τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες. Ως συνήθως δεν υπήρχε κοινό πόρισμα. Το πόρισμα ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ τα δικά τους κείμενα θέσεων παρουσίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (το συνολικό κείμενο φτάνει τις 965 σελίδες!) και παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ ορίσθηκε  η συζήτηση στην Ολομέλεια  για την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου.

Στο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας υποστηρίζεται, πως «ποινικές ευθύνες πολιτικών στελεχών που να εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν έχουν προκύψει μέχρι τώρα. Και αυτό διότι εάν κατά τη διάρκεια των δικαστικών ερευνών που θα πυροδοτήσει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ή ανακριτές θεωρήσουν ότι υπάρχει εμπλοκή τέτοιων προσώπων σε οποιαδήποτε πιθανή παράνομη πράξη, θα πρέπει αμελλητί να διαβιβάσουν τις συναφείς δικογραφίες στη Βουλή, ώστε να υπάρξει, αν το αποφασίσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα πρόσωπα αυτά».

Πηγές της κυβέρνησης κάνουν εκτενή αναφορά σε τέσσερα θέματα: στα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, της εφημερίδας «Κήρυκας» των Χανίων της οικογένειας Μητσοτάκη, του «Πρώτου Θέματος» και του ΔΟΛ. Και εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «θράσος» της ΝΔ.

Η ΝΔ στο δικό της πόρισμα 110 σελίδων κάνει λόγιο για 38  ευρήματα που προέκυψαν, ενώ σημειώνει πως το «τρίγωνο της διαπλοκής» υπάρχει, αλλά είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Στα σημεία που εστιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση στο κείμενό της είναι το ακίνητο της Κουμουνδούρου, τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και η Αυγή και σχολιάζει πως «η εξεταστική επιτροπή κατέληξε σε μια ακόμα μεγαλοπρεπή ήττα της κυβέρνησης».

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη επιρρίπτονται ευθύνες στην πλειοψηφία για την αναπαραγωγή της πρακτικής των «αυτοτελών πορισμάτων» έκαστου κόμματος. Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε δήλωσή του αναφέρει: «Οι μάσκες έπεσαν. Η Εξεταστική Επιτροπή ολοκληρώθηκε και η  Κυβέρνηση από κατήγορος είναι πλέον απολογούμενη. Σχεδίαζε αντί εξεταστικής να οργανώσει «Λαϊκό Δικαστήριο», δηλαδή λιθοβολισμό πολιτικών και κομμάτων, αλλά της προέκυψε «λάκκος λεόντων» που έπεσε η ίδια μέσα»

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top