ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ για την Συρία

security-council

Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον αντέκρουσαν η μία τις προσπάθειες της άλλης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για διεθνή διερεύνηση των φερόμενων επιθέσεων με χημικά στην Συρία, που βρίσκεται στον έβδομο χρόνο του εμφυλίου πολέμου.
Ο πρόεδρος Τραμπ και οι Δυτικοί του σύμμαχοι συζητούν την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης για την τιμωρία του Άσαντ σχετικά με την πιθανή επίθεση με χημικά στην ανταρτοκρατούμενη Ντούμα που αντιστέκεται για μεγάλο διάστημα στις κυβερνητικές δυνάμεις.
Ο Τραμπ ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στην Λατινική Αμερική αργότερα αυτή την εβδομάδα για να επικεντρωθεί στο θέμα της Συρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προειδοποιήσει με ταχεία, δυναμική απάντηση μόλις αποδεικνυόταν η ευθύνη για την επίθεση στη Συρία.
Η πανευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρίες να επιδείξουν προσοχή στην ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας πιθανών αεροπορικών χτυπημάτων στην Συρία τις ερχόμενες 72 ώρες.
Στο διπλωματικό μέτωπο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να περάσει τρία σχέδια ψηφισμάτων για την φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία. Η Ρωσία άσκησε βέτο στο Αμερικανικό κείμενο, ενώ δύο σχέδια που είχε ετοιμάσει η Ρωσία δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν το μίνιμουμ των 9 ψήφων για να περάσουν. Έξι κράτη-μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, επτά κατά, ενώ δύο απείχαν.
Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά (Ρωσία και Βολιβία), ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία.
Η Μόσχα αντιτίθεται σε χτύπημα των δυτικών δυνάμεων στον στενό σύμμαχό της Άσσαντ και έχει ασκήσει 12 φορές βέτο στο ΣΑ από την αρχή της σύγκρουσης.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκκι Χέιλι είπε στο ΣΑ ότι η υπερψήφιση του ψηφίσματος των ΗΠΑ είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν τα κράτη μέλη.
«Η ιστορία θα καταγράψει ότι, αυτή την ημέρα, η Ρωσία διάλεξε να προστατεύσει ένα τέρας σε βάρος της ζωής του λαού της Συρίας» είπε η Χέιλι.
Τουλάχιστον 60 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 1000 τραυματίστηκαν στην επίθεση στην πόλη Ντούμα, σύμφωνα με τοπικές πηγές. Οι γιατροί και μάρτυρες είπαν ότι τα θύματα είχαν συμπτώματα δηλητηρίασης, πιθανόν από νευροτοξικό παράγοντα και ανέφεραν οσμή χλωρίου.
Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είπε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να προωθήσει το ψήφισμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρελούδιο χτυπήματος των Δυτικών δυνάμεων στη Συρία.
«Θα σας ζητήσω και πάλι, θα σας ικετευσω, να μην πραγματοποιήσετε τα σχέδια που αναπτύσσετε τώρα για την Συρία» είπε μετά την αποτυχία να περάσει το τρίτο σχέδιο ψηφίσματος.
Στην Ντούμα αναμένονται ειδικοί στα χημικά όπλα για να ερευνήσουν την επίθεση.
Η Γαλλία και η Βρετανία συζήτησαν με την κυβέρνηση Τραμπ τον τρόπο αντίδρασης στην επίθεση. Και οι δύο τόνισαν ότι πρέπει πρώτα να ταυτοποιηθεί ο ένοχος.
Η επίθεση στη Ντούμα έφερε την σύγκρουση στη Συρία στο διεθνές προσκήνιο, με την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα να κονταροκτυπιούνται.
Ο Τραμπ είπε ότι θα κατέληγε σε απόφαση για τον τρόπο αντίδρασης σε μερικές μέρες, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν «πολλές επιλογές στρατιωτικά» στη Συρία.
Η κυβέρνηση Άσαντ και η Ρωσία δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρξε επίθεση με χημικά και ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής.
Το όποιο αμερικανικό χτύπημα αναμένεται να περιλαμβάνει ναυτικές δυνάμεις, με δεδομένο το ρίσκο για τα αεροσκάφη από τα αντιαεροπορικά συστήματα Ρωσίας και Συρίας. Το αμερικανικό καταδρομικό USS Donald Cook βρίσκεται στη Μεσόγειο.
Ένα από τα θέματα κλειδιά που εξετάζεται από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι η αποτελεσματικότητα της συριακής αεράμυνας και το κατά πόσο η Ρωσία βοηθά στην οργάνωση και εντέλει στην καθοδήγηση των επιχειρήσεων αεράμυνας της Συρίας.
Πέρσι, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν χτυπήματα από δύο αντιτορπιλικά εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης. Παρόμοιο χτύπημα και τώρα δεν φαίνεται να αλλάζει την κατεύθυνση του πολέμου που έχει στραφεί υπέρ του Άσαντ από το 2015 με την μαζική βοήθεια του Ιράν και της Ρωσίας.
Δεν αναμένεται τα μέλη το Κογκρέσου να διαφωνήσουν αν ο Τραμπ εξαπολύσει επίθεση στη Συρία. Τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου και από τις δύο πτέρυγες είχαν επαινέσει τον Τραμπ μετά το περσινό χτύπημα.
Την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι το οποιοδήποτε χτύπημα δεν θα έθετε ως στόχο τους συμμάχους της συριακής κυβέρνησης ή κάποιον συγκεκριμένα, αλλά θα είχε στόχο τις εγκαταστάσεις χημικών της συριακής κυβέρνησης.
Η Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) που έχει έδρα την Χάγη ανακοίνωσε ότι της ζητήθηκε να κάνει στις απαραίτητες προετοιμασίες για μια ερευνητική ομάδα. «Η ομάδα ετοιμάζεται να αναπτυχθεί στη Συρία σύντομα» σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η αποστολή θα έχει στόχο να καθορίσει κατά πόσο χρησιμοποιήθηκαν απαγορευμένα πυρομαχικά αλλά δεν θα καταδείξει ενοχή.
Η κυβέρνηση Άσαντ και η Ρωσία ζήτησαν από την OPCW να ερευνήσει τους ισχυρισμούς για χρήση χημικών στη Ντούμα, κίνηση που προφανώς στόχευε να αποτρέψει οποιαδήποτε δράση υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.
«Η Συρία επιθυμεί να συνεργαστεί με την OPCW για να αποκαλυφθεί η αλήθεια πίσως από τους ισχυρισμούς που κάποιες δυτικές δυνάμεις διαφημίζουν για να δικαιολογήσουν τις επιθετικές προθέσεις» είπε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA.
Ευρωπαϊκή πηγή είπε ότι οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένουν την έρευνα της OPCW έτσι ώστε να υπάρχει σιγουρες αποδείξεις για την επίθεση. Σύμφωνα με την πηγή, οποιοδήποτε σχέδιο της Ουάσικγτον και των συμμάχων της για στρατιωτική δράση θα είναι σε αναμονή έως τότε.
Στη Συρία χιλιάδες αντάρτες και οι οικογένειές τους έφτασαν σε ανταρτοκρατούμενες περιοψές της χώρας μετά την παράδοση της Ντούμα στις κυβερνητικές δυνάμεις. Έτσι ο Άσαντ έχει πάρει τον έλεγχο της ανατολικής Γκούτα.
Η εύθραυστη κατάσταση στην περιοχή δυσχεραίνεται από την απειλή του Ιράν, που είναι ο άλλος κύριος σύμμαχος του Άσαντ, να απαντήσει στο αεροπορικό χτύπημα εναντίον στρατιωτικής βάσης της Συρίας, που Τεχεράνη, Δαμασκός και Μόσχα αποδίδουν στο Ισραήλ.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Μπογκάνοφ είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κατάσταση στη Συρία να καταλήξει σε στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας-ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS είπε πως θεωρεί ότι θα πρυτανεύσει η κοινή λογική.
Ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος πέταξε πάνω από γαλλικό πολεμικό πλοίο σε χαμηλό ύψος στην ανατολική Μεσόγειο το περασμένο σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πληροφορίες από το γαλλικό ναυτικό.
Το περιοδικό Le Point έγραψε ότι το Ρωσικό αεροσκάφος πέταξε πάνω από την φρεγάτα Aquitaine σε πλήρη εξάρτηση. Το Aquitaine είναι εξοπλισμένο με 16 πυραύλους cruise και 16 πυραύλους εδάφους-αέρα. Αυτή τη στιγμή επιχειρεί στα ανοιχτά του Λιβάνου δίπλα σε αμερικανικά πλοία.

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top