ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύνοδος Ευρωπαίων-Λατινοαμερικάνων για την κρίση στην Βενεζουέλα

maduro-guaido2

Ξεκινά στο Μοντεβιδέο διεθνής συνάντηση για να βρεθεί λύση στην κρίση της Βενεζουέλας, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και ο  επικεφαλής της Εθνικής Συνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό λογομάχησαν για την αποδοχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην ρημαγμένη χώρα.

venezuela-contact group
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οκτώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πέντε λατινοαμερικανικές αναμένεται να συναντηθούν στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης με στόχο την δημιουργία συνθηκών για μια ειρηνική πολιτική διαδικασία, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Η πρωτοβουλία που ξεκίνησαν Μεξικό και Ουρουγουάη ως σύνοδο «ουδετέρων κρατών» για την Βενεζουέλα, έχει εξελιχθεί σε συνάντηση «Ομάδας επαφής» που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου και στην οποία προσχώρησαν Κόστα Ρίκα, Βολιβία και Ισημερινός.

Την Τετάρτη ο Μαδούρο, έχοντας απορρίψει το τελεσίγραφο της ΕΕ για άμεσες προεδρικές εκλογές, καλωσόρισε την συνάντηση και εξέφρασε την στήριξή του για «όλα τα βήματα και πρωτοβουλίες που διευκολύνουν τον διάλογο».

Αλλά ο Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας και αναγνωρίστηκε από 40 χώρες, απορρίπτει κάθε συζήτηση με την κυβέρνηση θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό ο Μαδούρο προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Ο στρατός μπλόκαρε την ανθρωπιστική βοήθεια

Την Τετάρτη ο Γκουαϊδό προειδοποίησε τον στρατό για τις ευθύνες του όταν στρατιώτες μπλόκαραν μια συνοριακή γέφυρα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη απαίτηση των ΗΠΑ να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στην χώρα.

Ο στρατός της Βενεζουέλας πρέπει να διαλέξει ανάμεσα «σε μια δικτατορία που δεν έχει ούτε σταγόνα ανθρωπιάς, ή να συνταχθεί με τον σύνταγμα» από το οποίο αντλεί την νομιμότητά του, είπε ο Γκουαϊδό σε συνέντευξη σε κολομβιανό ραδιόφωνο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο είπε ότι ο στρατός εσκεμμένα έφραξε τον δρόμο στην βοήθεια «με εντολή Μαδούρο». Η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί για βοήθεια 20 εκατ. δολαρίων, ενώ ο Καναδάς για 40 εκατ. και η ΕΕ για 7,5 εκατ.

Ο Μαδούρο που έχει την στήριξη της Ρωσίας, Κίνας, Τουρκίας, Κούβας και Ιράν έχει αρνηθεί τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Βενεζουέλα με το επιχείρημα ότι ανοίγουν το δρόμο για αμερικανική στρατιωτική επέμβαση. Ο Μαδούρο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι υποδαυλίζουν πραξικόπημα. Την Τετάρτη απέρριψε την ανάγκη για βοήθεια ως «πολιτικό σόου».

«Ο ιμπεριαλισμός δεν βοηθά κανέναν στον κόσμο» είπε στο Russia Today.

Αλλά ενώ οι εντάσεις κορυφώνονται, οι συμμετέχοντες στην σύνοδο της Πέμπτης σκόπευαν να «βρουν ένα ενδιάμεσο τρόπο» μεταξύ των θέσεων του Αμερικανικού προέδρου Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Πούτιν, του Τούρκου προέδρου και άλλων, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το AFP. Δεν είναι εύκολο, λέει η ευρωπαϊκή πηγή.

Ωστόσο, ακόμα και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι απόψεις διίστανται.

Την Τετάρτη πριν την συνάντηση Ουρουγουάη και Μεξικό, που συγκαταλέγονται στις λίγες λατινοαμερικανικές χώρες που δεν αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό, πρότειναν διάλογο χωρίς προϋποθέσεις.

«Αν απαιτήσουμε εκλογές τώρα, θέτουμε προϋποθέσεις που δυσκολεύουν τον διάλογο» λέει ο ΥΠΕΞ της Ουρουγουάης Ροντόλφο Νιν Νόβοα σε κοινή ανακοίνωση των δύο κυβερνήσεων.
Στην Ευρώπη Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία είναι μεταξύ των 21 από τις 28 χώρες της ΕΕ που αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ έχει επικεφαλής την επίτροπο Φρεντερίκα Μογκερίνι.

Το Μεξικό συμφώνησε να πάρει μέρος στην σύνοδο, αλλά δεν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ομάδα Επαφής.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή η σύνοδος γίνεται για να συμφωνηθούν οι «μέθοδοι εργασίας».

Την ίδια ώρα, ο 35χρονος επικεφαλής της Εθνικής Συνέλευσης συνεχίζει να πιέζει το καθεστώς με μια σειρά μαζικών διαδηλώσεων με την επόμενη να προγραμματίζεται στις 12 Φεβρουαρίου. Η εναλλακτική του κυβέρνηση θα έχει συνομιλίες στην Ουάσιγκτον στις 14 Φεβρουαρίου για την αντιμετώπιση «της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης του ημισφαιρίου στην σύγχρονη ιστορία».
πηγή afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top