ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σ. Γκάμπριελ: Η διάσπαση της ΕΕ δεν είναι πια αδιανόητη

German Economy Minister Sigmar Gabriel addresses a news conference in Berlin Germany, December 19, 2016.     REUTERS/Fabrizio Bensch

Η επιμονή της Γερμανίας για την λιτότητα στην ευρωζώνη έχει αφήσει την Ευρώπη περισσότερο διαιρεμένη από ποτέ και μια διάσπαση της ΕΕ δεν είναι πια αδιανόητη, είπε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ στο Der Spiegel.
Ο Γκάμπριελ, του οποίου το κόμμα είναι εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, είπε ότι οι επίπονες προσπάθειες χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα συνοδεύονται από πολιτικά ρίσκα.
«Ρώτησα κάποια στιγμή την καγκελάριο, τι θα ήταν πιο δαπανηρό για την Γερμανία: να επιτραπεί στη Γαλλία να έχει μισό τα εκατό επιπλέον έλλειμμα, ή να εκλεγεί η Μαρίν Λε Πεν πρόεδρος;» είπε αναφερόμενος στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.
«Μέχρι σήμερα μου χρωστάει την απάντηση» πρόσθεσε ο Γκάμπριελ, που το κόμμα του βλέπει ευνοϊκά μια μεγαλύτερη εστίαση στις επενδύσεις, ενώ οι συντηρητικοί της Μέρκελ δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην δημοσιονομική πειθαρχία σαν τη βάση της οικονομικής ευημερίας.
Το SPD αναμένεται να επιλέξει τον Γκάμπριελ, που είναι πολλά χρόνια πρόεδρος του κόμματος, να αντιμετωπίσει την Μέρκελ στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερες ψήφους δίνοντας περισσότερα Γερμανικά χρήματα σε άλλες χώρες της ΕΕ, ο Γκάμπριελ απάντησε: «Γνωρίζω ότι αυτή η συζήτηση είναι κάθε άλλο παρά δημοφιλής. Αλλά επίσης γνωρίζω και την κατάσταση στην ΕΕ. Δεν είναι πια αδιανόητο η διάσπασή της» είπε στην συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.
«Αν γίνει κάτι τέτοιο, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα μας καταριούνται» πρόσθεσε. «Επειδή η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος της Ευρωπαϊκής κοινότητας – οικονομικά και πολιτικά».

«Υπέρ» της μηδενικής ανοχής

«Τάσσομαι υπέρ της μηδενικής ανοχής», δήλωσε ο Γκάμπριελ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει ότι ο Τυνήσιος Άνις Άμρι δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου είχε έρθει σε επαφή με σαλαφιστές κήρυκες του μίσους.

«Θα πρέπει να απαγορευτεί η λειτουργία στα τεμένη (στην Γερμανία) όπου κηρύττουν υπερσυντηρητικοί ισλαμιστές, γνωστοί ως ριζοσπαστικοί σαλαφιστές τους, οι κοινότητες τους να διασπαστούν και οι ιεροκήρυκες τους να απελαθούν», δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας στο περιοδικό Der Spiegel.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top