ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος στα σχέδια Θάνου για αλλαγή των ορίων ηλικίας των δικαστικών βάζει ο Κοντονής

kontonis

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, έκλεισε οριστικά από την πλευρά της κυβέρνησης το θέμα που άνοιξε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασ. Θάνου για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών,η οποία μάλιστα αποφάσισε  να συγκαλέσει την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου προκειμένου να αποφανθεί, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση. Σημειώνεται πως η πρωτοβουλία αυτή έχει προκαλέσει μπαράζ των σκληρών επικρίσεων και των σφοδρών αντιδράσεων από δικαστικές ενώσεις, δικηγορικούς συλλόγους, πολιτικά κόμματα και καθηγητές συνταγματικού δικαίου. Εδώ

Ο υπουργός με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» επανέλαβε ότι «η διάταξη του συντάγματος είναι ρητή» και απέκλεισε – το είχε δηλώσει δημόσια και προ τριμήνου- κάθε ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ρύθμιση για παράταση των ορίων ηλικίας των ανώτατων δικαστών πέραν του 67ο έτους που προβλέπει το Σύνταγμα.

«Πριν από περίπου τρεις μήνες είχα τοποθετηθεί για το θέμα και είχα πει ότι στο πλαίσιο του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών, γιατί υπάρχει ρητή συνταγματική διάταξη. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μπορεί να συνεδριάζει και να κάνει προτάσεις ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά όσον αφορά το αν επιτρέπεται οποιαδήποτε αλλαγή, έχω τοποθετηθεί με σαφήνεια και το κάνω και σήμερα για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία», είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός, κλείνοντας το κεφάλαιο αυτό που επιχειρείται να ανοίξει εκτός των ορίων του Συντάγματος.

Παράλληλα  εξέφρασε την ανησυχία του για τη σφοδρότητα και την ταχύτητα «με την οποία εκδίδονται ανακοινώσεις και βάλλουν οι δικαστές ο ένας εναντίον του άλλου». «Δίνεται μια εικόνα εμφυλίου, η οποία πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης και απογοητεύει το σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας. Έχω κάνει κατ’ επανάληψη δημόσιες εκκλήσεις να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και να λυθούν αυτά τα ζητήματα εντός των θεσμικών οργάνων της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας. Επαναλαμβάνω: Οι ανακοινώσεις αυτές εκδίδονται από δικαστές και στη συνείδηση του πολίτη ο δικαστής παραμένει δικαστής, είτε εκδίδει αποφάσεις, είτε εκδίδει συνδικαλιστικές ανακοινώσεις. Με αυτές τις ανακοινώσεις δημιουργείται μια αίσθηση στην κοινωνία, ότι δεν υπάρχει ούτε όριο, ούτε φραγμός. Και γίνεται μεγάλη ζημιά για τη Δικαιοσύνη».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Προέδρου του Αρείου Πάγου, προκάλεσε αναβρασμό, μέσα στο ανώτατο δικαστήριο και γενικότερα στη δικαιοσύνη ενόψει της συγκλίσεως της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου την προσεχή Πέμπτη, με δεδομένο πως η πρόσκληση της Προέδρου αφορά τη δυνατότητα να αποφασιστεί αν μπορεί, τώρα, και όχι στο πλαίσιο μελλοντικής αναθεώρησης, να υπάρξει ρύθμιση που θα παρακάμψει το σύνταγμα και θα παρατείνει τη θητεία ανώτατων δικαστών και μετά το 67ο έτος δίδοντας τη δυνατότητα μεταξύ άλλων σε πολλούς ανώτατους δικαστές να παραμείνουν και βεβαίως στην Πρόεδρο του ΑΠ που αποχωρεί τον προσεχή Ιούνιο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top