ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταμείο για ώρα ανάγκης προτείνει η Κριστίν Λαγκάρντ

lagarde-berlin

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε την δημιουργία «ταμείου για ώρα ανάγκης» για την ευρωζώνη για να λειτουργήσει σαν μαξιλάρι για τα μέλη της ένωσης σε μελλοντικές οικονομικές δυσκολίες.
Σε ομιλία στο Βερολίνο, η Λαγκάρντ χαιρέτισε την «βιώσιμη και διευρυμένη ανοδική πορεία» της παγκόσμιας οικονομίας.
«Αλλά υπάρχουν και άλλοι ισχυροί αντίθετοι άνεμοι που απειλούν» πρόσθεσε. «σκεφτείτε την άνοδο του λαϊκισμού και την κοντόφθαλμη σειρήνα του προστατευτισμού».
Για να είναι προετοιμασμένη η ευρωζώνη για την επόμενη καθοδική πορεία, κάλεσε τα μέλη να αναπτύξουν μια εκσυγχρονισμένη ένωση κεφαλαιαγορών, μια βελτιωμένη τραπεζική ένωση και την προώθηση μεγαλύτερης δημοσιονομικής ολοκλήρωσης, ξεκινώντας με μια κεντρική δημοσιονομική ικανότητα. Ένα τέτοιο εργαλείο θα μπορούσε να καθησυχάσει τους επενδυτές, είπε.
Το προτεινόμενο ταμείο δια δύσκολες ώρες θα περιλαμβάνει ετήσια συνεισφορά από τις χώρες της ευρωζώνης για να συγκεντρωθούν πόροι σε καλές εποχές. Μετά στη διάρκεια ύφεσης θα μπορούσαν να λάβουν χρήματα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι χώρες θα μπορούσαν να δανείζονται από το ταμείο και να εξοφλούν τα δάνειά τους με μελλοντικές εισφορές, λέει η πρόταση.
Οι καταβολές από το ταμείο θα μπορούσαν να γίνονται υπό τον όρο ότι τα μέλη τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Η Λαγκάρντ επίσης πρότεινε οι χώρες να πληρώνουν «ασφάλιστρο» στους καλούς καιρούς με βάση τα οφέλη που αποκομίζουν στους χαλεπούς καιρούς.
Αυτά τα δίδυμα βήματα θα έχουν στόχο να αποφευχθούν οι μόνιμες καταβολές.
Για το θέμα της ένωσης κεφαλαιαγορών, μίλησε για διευρυμένους κανονισμούς και αναβάθμισμένες ρυθμίσεις εποπτείας για να είναι διαχειρίσιμη η πιθανή εισροή εταιριών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην ηπειρωτική Ευρώπη μετά το Brexit.
«Μία από τις συνέπειες του Brexit είναι ότι πολλές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες θα μεταφερθούν πιθανά στην ηπειρωτική Ευρώπη» είπε.
Για την τραπεζική ένωση, χαιρέτισε τα σημάδια προόδου. «Μια συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα της ενιαίας ασφάλισης καταθέσεων, μαζί με έναν οδικό χάρτη για την μείωση των ευπαθειών του τραπεζικού τομέα θα ήταν ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top