ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταξιδιωτική οδηγία της Γερμανίας για την Τουρκία

gabriel-sigmar

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ διέκοψε τις διακοπές του για να επιστρέψει στο Βερολίνο και ανακοινώσει με την πιο σκληρή γλώσσα την άποψη του Βερολίνου για την φυλάκιση Γερμανών δημοσιογράφων και ακτιβιστών από την Τουρκία.
«Θέλουμε η Τουρκία να είναι μέρος της Δύσης, ή τουλάχιστον να παραμείνει στην τωρίνη της θέση, αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψουν τανγκό» είπε ο Σϊγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξη τύπου. «Δεν μπορώ να διακρίνω καμιά διάθεση εκ μέρους της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης να βαδίσει αυτόν τον δρόμο μαζί μας. Για το λόγο αυτό η Γερμανία αναγκάζεται να επαναπροσανατολίσει την πολιτική της για την Τουρκία. Οι πρώτες συνέπειες θα είναι νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για τους Γερμανούς πολίτες στην Τουρκία».


Ο Γκάμπριελ είπε ότι οι Γερμανοί που ταξιδεύουν στην Τουρκία αναλαμβάνουν «κινδύνους», ενώ ο ιστοχώρος του υπουργείου σε αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία αναφέρει ότι «Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στην Τουρκία για ιδιωτικούς ή επιχειρηματικούς λόγους καλούνται να δείξουν αυξημένη προσοχή και θα πρέπει να καταγράφονται στα γερμανικά προξενεία και στην πρεσβεία, ακόμη και για επισκέψεις μικρότερης διάρκειας».
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε ότι τα μέτρα πάρθηκαν μετά από συνενόηση τόσο με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, όσο και τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. Αν και δεν έφτασαν σε σημείο ταξιδιωτικής απαγόρευσης για την Τουρκία, αποτελούν ένα νέο επίπεδο ψυχρότητας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο επαναπροσδιορισμός της γερμανικής πολιτικής ήταν αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης για κράτηση έξι ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων και ο Πέτερ Στάουντνερ από το Βερολίνο. Η Τουρκία τους κατηγορεί ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία.
Σε σχέση με τον Γερμανό που κρατείται, ο κ. Γκάμπριελ είπε «Αυτές οι κατηγορίες είναι προφανώς αβάσιμες και έχουν ανασυρθεί χωρίς λογική» προσθέτοντας ότι ο Στάουντνερ δεν έχει πάρει καμιά θέση για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και βρισκόταν μάλλον για πρώτη φορά στη χώρα.
Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας είχε συλληφθεί νωρίτερα αυτό τον μήνα σε συνδιάσκεψη για την διαδικτυακή ασφάλεια και την επίλυση συγκρούσεων χωρίς χρήση βίας. Ο Γερμανός δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουσέλ κρατείται από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ άλλοι επτά Γερμανοί είναι σε κράτηση αυτή τη στιγμή.
Ο Γκάμπριελ είπε ότι η Γερμανία έχει δείξει υπομονή στην συνεχιζόμενη κόντρα με την Αγκυρα και τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν έχει απαντήσει στις εμπρηστικές συγκρίσεις μεταξύ της Ομόσπονδης Δημοκρατίας και της ναζιστικής Γερμανίας και έχει προσπαθήσει για επανεκκίνηση των σχέσεων αλλά έχει «επανειλημμένως απογοητευτεί».
«Η κυβέρνηση και τα κόμματα του συνασπισμού θα συζητήσουν τις περαιτέρω συνέπειες» είπε ο Γκάμπριελ, προσθέτοντας ότι εξετάζεται επίσης και ένα φάσμα οικονομικών κυρώσεων.
Απαράδεκτα χαρακτήρισε νωρίτερα η Άγκυρα τα σχόλια που έκανε η γερμανική πλευρά σχετικά με τη σύλληψη των έξι ακτιβιστών. Στις 5 Ιουλίου η Τουρκία συνέλαβε την η επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Ιντίλ Εζέρ αλλά κι άλλους πέντε ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ώρα που οι ακτιβιστές παρακολουθούσαν ένα σεμινάριο για την ψηφιακή ασφάλεια, αλλά και την διαχείριση πληροφοριών σε ξενοδοχείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι κι ένας Γερμανός πολίτης ακτιβιστής.

dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top