ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταραχή στην κυβέρνηση από τις δηλώσεις Καμμένου- «Έκπληξη και απορία» εξέφρασε ο Ν. Βούτσης

tsipras-kammenos-2

Ταραχή στην κυβέρνηση προκαλούν οι κινήσεις Καμμένου και η «εναλλακτική» πρότασή του για το Μακεδονικό στον Αμερικανό ομόλογό του κατά τη συνάντησή τους στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επιτελείο του πρωθυπουργού αναμένουν να υπάρξουν διευκρινίσεις από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι θέσεις του για εναλλακτικό σχέδιο στην υπόθεση του Μακεδονικού που θα παρακάμπτει την Συμφωνία των Πρεσπών

Είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει  ότι « σε υπονόμευση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης επιδόθηκε ο υπουργός Αμυνας στις ΗΠΑ καθώς πρότεινε αντικατάσταση της Συμφωνίας των Πρεσπών με διακρατική συμφωνία, ενώ, χωρίς να αποτελεί ελληνική θέση και χωρίς διαπραγμάτευση, προσκάλεσε τους Αμερικανούς να γεμίσουν με βάσεις τους τη χώρα». Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΦΣΥΝ με τίτλο «Ο Καμμένο βλάπτει σοβαρά τη χώρα», αλλά και του Εθνους για την οργή του Τσίπρα κατά του συγκυβερνήτη του, ενδεχομένως να περιγράφουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συγκυβέρνηση. Και δεν είναι τυχαία η υπενθύμιση χθες από τον εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ, κ. Τοσουνίδη, ότι θα στηρίξουν μια πρόταση δυσπιστίας για το «Μακεδονικό

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra  ανέφερε: «Μπορώ να εκφράσω την έκπληξή μου και την απορία μου που κατατείνεται σε αυτή τη ρητορική, η οποία είναι πολύ πέρα από τη διατύπωση της πάγιας θέσης του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου, και είναι σεβαστή και διατυπωμένη ότι δεν συμφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Για αυτό λέω ότι μέχρι εκεί μπορώ να φτάσω. Δεν έχω παραπάνω ενημέρωση και δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι προτείνει ο συνεργαζόμενος με την κυβέρνηση Πάνος Καμμένος. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω και τι ακριβώς πρότεινε. Και για το θέμα των βάσεων και για τη διαμόρφωση μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Εμείς εργαζόμαστε για τη συνεργασία στα Βαλκάνια, αντίθετα με τη διαμόρφωση αξόνων για να αποτρέψουμε τα εθνικιστικά δόγματα και στερεότυπα από πλευράς Αλβανίας και Τουρκίας. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι που θα βοηθούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων και αντιμετώπων με άλλες χώρες, που ανέφερε ο Πάνος Καμμένος. Δεν είναι και εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος. Περιμένω να δώσει παραπέρα ερμηνείες για να κατανοήσουμε τι εννοεί. Έχω εκτιμήσει ότι αυτό είναι λάθος από κάθε άποψη. Η μεγάλη στρατηγική διαφορά έγκειται στο αν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών».

«Εμείς θέλουμε η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ που δοκιμάστηκε για 3,5 χρόνια πάνω στη μνημονιακή κρίση, να ολοκληρώσει κατά το δυνατόν το βίο της. Η μεγάλη διαφορά πάνω στα κρίσιμα ζητήματα δημιουργεί προβλήματα. Για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει περίπτωση να ευδοκιμήσει η πρόταση δυσπιστίας ώστε να στριμωχτεί η κυβέρνηση. Κάθε ένας κάνει τον λογαριασμό του για το πως θα περάσουμε αυτούς τους μήνες», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής .

Ο κ. Βούτσης επισήμανε ακόμη πως «δεν είναι δυνατόν καθημερινά να ασχολούμαστε, και ούτε πρέπει, με τις ενστάσεις και τις ρητορικές γύρω από τη συνεργασία των Πρεσπών. Πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν θα υπάρξουν 151 ψήφοι για την πρόταση μομφής. Και δεν έχει σχέση με τους ΑΝΕΛ. Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ πήρε 126 θετικές ψήφους. Ενδεχομένως να μπορεί να πάρει και λίγες περισσότερες.

Καμία συζήτηση για νέες βάσεις στη χώρα μας, η Ελλάδα δεν θέλει να παίξει το ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου των ΗΠΑ », τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις Καμμένου, η κ Τζούφη επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών και περιμένει από την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, προχωρώντας στην αναθεώρηση του Συντάγματος της, ενώ μόνο όταν ολοκληρωθεί αυτό θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες στην ελληνική Βουλή.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top