ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα σχόλια του διεθνούς τύπου για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

bonds-2

Εκτενή σχόλια για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κάνει στο σύνολό του ο ξένος Τύπος.

Spiegel: Η Ελλάδα ξανά αξιόχρεη
Με θετικά σχόλια και εκτιμήσεις συνοδεύει ο γερμανικός Τύπος την είδηση της δοκιμαστικής επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου. «Η Ελλάδα είναι ξανά αξιόχρεη», παρατηρεί το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Ήταν ένας μακρύς δρόμος, αλλά τώρα φαίνεται να έχει επιτευχθεί η αλλαγή πορείας. (…) Η Ελλάδα επιστρέφει μετά από μακρά απουσία στις διεθνείς χρηματαγορές», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό και αναφέρεται στις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Πιέρ Μοσκοβισί από την Αθήνα, ο οποίος έκανε λόγο για «εκπληκτική βελτίωση» της κατάστασης στην Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της χώρας.

«Η Ελλάδα μαζεύει 3 δισ. ευρώ», γράφει η εφημερίδα Bild, σχολιάζοντας ότι «για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της θητείας του κυβερνητικού συνασπισμού αριστεράς-δεξιάς υπό τον Αλέξη Τσίπρα πέτυχε μια δοκιμαστική προσπάθεια για την επιδιωκόμενη επιστροφή στην ελεύθερη κεφαλαιαγορά».

Guardian: Πρώτη επιτυχής πώληση ομολόγων 3 δις ευρώ από την Ελλάδα μετά το 2014– Η κρίση όμως δεν τέλειωσε
«Η πώληση ομολόγων 3 δισ ευρώ από την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι τέλειωσε η κρίση χρέους της», είναι ο τίτλος άρθρου του Guardian.

Τα νέα ότι η Ελλάδα έβαλε το δάχτυλο πίσω στις αγορές και δεν της το δάγκωσαν, βοήθησε το επενδυτικό κλίμα της Ευρώπης χθες. Ολα τα χρηματιστήρια ανέβηκαν.

markets-250717
Ομως λέει ο Guardian «Η σκληρή αλήθεια παραμένει ότι το χρέος της χώρας έναντι του ΑΕΠ είναι πελώριο στο 180%. Και μολονότι η άντληση 3 δισ ευρώ για πενταετή ομόλογα με 4,6% είναι εντυπωσιακή για την κατάσταση της Ελλάδας, τα χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης εξακολουθούν να έχουν χαμηλότερα επιτόκια.

Δυστυχώς, φαντάζει σωστή η ετυμηγορία της δεξαμενής σκέψης Capital Economics : “Αν δεν συμφωνήσουν οι πιστωτές της ευρωζώνης σε πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους απ’ αυτή που τώρα είναι στο τραπέζι, φαίνεται πολύ πιθανό να χρειαστεί η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, όταν θα λήξει το τρέχον τον επόμενο Αύγουστο”», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

FT: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών

“Τα αμφιλεγόμενα μηνύματα των επενδυτών είναι συμβολικά της μικτής επιτυχίας της κυβέρνησης Τσίπρα στην ανατροπή της ζημιάς που προκάλεσε η αποτυχία της διαπραγμάτευσης του 2015, που τρόμαξε τους επενδυτές και τους αξιωματούχους της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των τραπεζών για τρεις εβδομάδες», σημειώνουν οι FT.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, περίπου οι μισοί αγοραστές ήταν κάτοχοι του ομολόγου λήξης 2019, οι οποίοι δέχθηκαν να το ανταλλάξουν με την καταβολή επιπλέον €40 εκατ. από την ελληνική κυβέρνηση.

Ένας επενδυτής κάτοχος του ομολόγου του 2019 που δεν το αντάλλαξε δήλωσε ότι «δεν βλέπουμε ουσιαστική ανατίμηση κεφαλαίου από αυτά τα επίπεδα αποδόσεων ενώ είναι πιθανό ένα νέο αδιέξοδο μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας σχετικά με το χρέος».

«Eνώ η εκδοσή ήταν ένα σημάδι αυξανόμενης εμπιστοσύνης των επενδυτών, έδειξε επίσης ότι τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα επιτοκίων σε μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου ανάγκασαν τους επενδυτές να επιδιώξουν αποδόσεις σε χώρες που θεωρούνταν παρίες» επισημαίνουν οι FT.

Wall Street Journal: Η Ελλάδα και οι αγορές

«Η Ελλάδα και οι αγορές» τιτλοφορεί άρθρο η Wall Street Journal, χαρακτηρίζοντας πολιτικό στοίχημα την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές κεφαλαίου. Και σχολιάζει: «Μετά από τρία χρόνια πολιτικών και οικονομικών αναταραχών η πώληση πενταετών ομολόγων αξίας 3 δισ ευρώ είναι καλά νέα. Άσχετο αν η κίνηση αυτή φέρνει την Ελλάδα ακριβώς εκεί που ήταν πριν απ’ αυτά τα χρόνια πολιτικών και οικονομικών αναταραχών».

Dpa: Πρώτο βήμα επιστροφής στην ομαλότητα

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa κάνει λόγο για την επιστροφή της αισιοδοξίας στην Ελλάδα, και σημειώνει ότι η έξοδος στις αγορές είναι το πρώτο βήμα επιστροφής στην ομαλότητα. Παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο διαμορφώθηκε σαφώς πάνω από το 4% ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μιλά πλέον για επιτυχία του εγχειρήματος, μιας και η ζήτηση για τα ομόλογα ξεπέρασε πολύ την προσφορά.

Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές έχει κυρίως πολιτικά κίνητρα, εκτιμά το γερμανικό πρακτορείο, μιας και η χώρα δεν χρειάζεται προς το παρόν φρέσκο χρήμα. Απλά η Ελλάδα ήθελε να δοκιμάσει αν υπάρχουν μακροπρόθεσμοι επενδυτές, όπως ασφαλιστικές επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία, οι οποίοι είναι έτοιμοι να δανείσουν και πάλι της χώρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές προτίθεται να δανείσουν την Ελλάδα. Κατ΄ αρχήν τερματίστηκε η διένεξη μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Κατά συνέπεια η Ελλάδα έλαβε απαραίτητα δάνεια για να αποπληρώσει παλαιότερα χρέη. Εκτός αυτού πριν από λίγες μέρες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor´s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, γεγονός που συνέβαλε βελτίωση του κλίματος. Το ζητούμενο είναι τώρα η Ελλάδα να ξανασταθεί οικονομικά στα πόδια της μόλις ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Και η έξοδος στις αγορές δείχνει ότι η επίτευξη αυτού του στόχου είναι πλέον εφικτή.

New York Times: Ανησυχία για υπαναχωρήσεις
«Ένδειξη προόδου για την Ελλάδα ότι οι επενδυτές άρπαξαν τα νέα ομόλογα», λένε οι New York Times επισημαίνοντας, ωστόσο: «Αλλά το επιτόκιο, σαφώς υψηλότερο από εκείνο των ομολόγων άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, αντανακλά τους συνεχιζόμενους κινδύνους για τα δημοσιονομικά και την οικονομία της Ελλάδας». Η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει: «Αν και οι πωλήσεις ομολόγων είναι καλά νέα για την κυβέρνηση, οι πιστωτές της Ελλάδας ανησυχούν ότι μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να υπαναχωρήσει στις επώδυνες πολιτικά αλλαγές, καθώς τα προγράμματα διάσωσης πλησιάζουν το τέλος. Κι ούτε είναι έτοιμοι οι πιστωτές να δώσουν στην κυβέρνηση μεγαλύτερη ανακούφιση στο βουνό του χρέους. Η Γερμανία, από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας, έχει επικαλεστεί ως λόγο για να μην κάνει περισσότερα τις φτωχές επιδόσεις της κυβέρνησης στην προώθηση αλλαγών.»

CNBC: Η χρονική συγκυρία δεν είναι τέλεια

Tο αμερικανικό δίκτυο CNBC, παρότι εξαίρει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, προειδοποιεί ότι η χώρα δεν έχει εξέλθει ακόμη από τη στενωπό, καθότι βρίσκεται ακόμη στα χέρια των διεθνών πιστωτών της. Σημειώνει όμως ότι «υπάρχει το ερώτημα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και η ένταξη σε αυτό των ελληνικών ομολόγων». Η έκδοση σημαίνει ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ. Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ είναι ένα βήμα πιο κοντά στην περιστολή του προγράμματος. «Από αυτή την άποψη η χρονική συγκυρία δεν είναι τέλεια» σημειώνει οικονομολόγος στο CNBC.

πληροφορίες από dw.com/guardian.com/ capital.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top