ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τζέιμς Κόμεϊ: «Ο Τραμπ είναι ηθικά ακατάλληλος να είναι πρόεδρος»

comey-abc news

Σε συνέντευξη στο ABC News, ο πρώην διευθυντής του FBI Director Τζέιμς Κόμεϊ είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι «ηθικά ακατάλληλος» να είναι πρόεδρος.

Ο Κόμεϊ είχε απολυθεί από τον Τραμπ τον Μάιο του 2017 καθώς το FBI ξεκινούσε τις έρευνες για πιθανές διασυνδέσεις ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία Τραμπ και την Ρωσία.

Για να αιτιολογήσει την αποπομπή ο Τραμπ είχε επικαλεστεί τον τρόπο με τον οποίο το FBI χειρίστηκε την έρευνα για τη χρήση ιδιωτικού εξυπηρετητή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη Χίλαρι Κλίντον, όταν η δημοκρατική αντίπαλός του στις εκλογές ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών. Ο Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει την έρευνα αυτή στην προεκλογική εκστρατεία λέγοντας ότι η Κλίντον έπρεπε να φυλακιστεί. Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί είχαν κατηγορήσει τον Κόμεϊ ότι πολιτικοποίησε την έρευνα.

Η συνέντευξη ήταν η πρώτη του εμφάνιση μετά την απομάκρυνσή του από την υπηρεσία.

Ο Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Κόμεϊ και του βιβλίου του «A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership» μέσω Twitter αποκαλώντας στον πρώην διευθυντή «ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ διευθυντή του FBI όλων των εποχών!»


Η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών κατηγόρησε τον Κόμεϊ ότι «μπορεί να πει τα πάντα για να πουλήσει βιβλία» και ότι η συνέντευξη έδειξε ότι «η πραγματική υψηλότερη αφοσοίωση είναι στον εαυτό του».

Τα κυριώτερα αποσπάσματα:

Για την καταλληλότητα του Τραμπ να είναι πρόεδρος
«Δεν πιστεύω αυτές τις ιστορίες ότι είναι νοητικά ανίκανος ή στα αρχικά στάδια της άνοιας. Δεν πιστεύω ότι ιατρικά είναι ακατάλληλος να είναι πρόεδρος. Πιστεύω ότι είναι ηθικά ακατάλληλος να είναι πρόεδρος. Είναι ηθικά ακατάλληλος να είναι πρόεδρος».

«Ο πρόεδρός μας πρέπει να ενσωματώνει σεβασμό και να ακολουθεί πιστά τις αξίες που είναι ο πυρήνας αυτής της χώρας. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η αλήθεια. Αυτός ο πρόεδρος δεν μπορεί να το κάνει».

Για το θέμα της παρεμπόδισης της δικαιοσύνης
Ο Κόμεϊ είπε ότι «σίγουρα υπάρχουν κάποια στοιχεία παρεμπόδισης της δικαιοσύνης» στις ενέργειες του Τραμπ όταν του είχε ζητήσει να σταματήσει την έρευνα του FBI για τον πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν. Ο Τραμπ έχει αρνηθεί την συζήτηση, αλλά ο Κόμεϊ επιμένει ότι συνέβη. Ωστόσο σημείωσε ότι είναι απλώς μάρτυρας στην υπόθεση και όχι ερευνητής ή εισαγγελέας.

Για την Ρωσία
Ο Κόμεϊ είπε ότι πιστεύει ότι η πηγή του ντοσιέ με πληροφορίες για τις διασυνδέσεις του Τραμπ με Ρώσους είναι «αξιόπιστη». Είπε ότι πίστευε εξαρχής στην αξιοπιστία της πηγής που ήταν ο πρώην Βρετανός κατάσκοπος Κρίστοφερ Στιλ.

Για το θέμα της συμπεριφοράς προς τις γυναίκες
«Ένα άτομο …που μιλά και συμπεριφέρεται στις γυναίκες σα να ήταν κομμάτια κρέας, που διαρκώς ψεύδεται για ζητήματα μεγάλα και μικρά και επιμένει ότι ο αμερικανικός λαός τα πιστεύει, αυτό το άτομο δεν είναι κατάλληλο να είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, από ηθική άποψη. Και αυτό δεν είναι δήλωση πολιτικής» είπε ο Κόμεϊ.

Για το θέμα της αφοσίωσης
«Ζήτησε την αφοσίωσή μου προσωπικά ως διευθυντή του FBI. Η αφοσίωσή μου υποτίθεται ότι είναι στον αμερικανικό λαό και προς τον θεσμό» είπε ο Κόμεϊ. Ο Τραμπ απάντησε μέσω Twitter: «Ποτέ δεν ζήτησα από τον Κόμεϊ Προσωπική Αφοσίωση. Ούτε που τον ήξερα. Άλλο ένα από τα πολλά του ψέματα».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top