ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τζ.Ράις: Το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση και όχι κούρεμα του χρέους

regling-lagarde

Αιχμηρή απάντηση έδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ πως ο οργανισμός ζητά ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα επειδή δεν καταλαβαίνει τις εγγυήσεις που έχουν προσφέρει στη χώρα μας οι Ευρωπαίοι.

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις υπενθύμισε πως η Ελλάδα κατρακύλησε σε κρίση και σε φήμες περί Grexit τόσο το 2012 όσο και το 2015 ακριβώς επειδή οι Ευρωπαίοι «παρακράτησαν» οικονομική βοήθεια.

Τόνισε πως η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα, την οποία επισημαίνει ο κ. Ρέγκλινγκ, στην πράξη δεν προσφέρεται «άνευ όρων», αλλά με προϋπόθεση την επίτευξη διάφορων στόχων από την ελληνική πλευρά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ράις δήλωσε ότι ακριβώς για αυτόν το λόγο το Ταμείο επιμένει σε «ψαλίδισμα» του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, αντί για το 3,5% που θέλουν οι Ευρωπαίοι.

Διευκρίνισε πως το 1,5% μπορεί να επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, πέραν όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, κι ότι το Ταμείο δεν ζητά περισσότερη λιτότητα στη χώρα μας.

Παρά το «όχι» Ρέγκλινγκ, ο κ. Ράις επανέλαβε πως το ΔΝΤ επιμένει στο κάλεσμά του για «σημαντική ελάφρυνση» του δημόσιου χρέους, την οποία απορρίπτουν οι Ευρωπαίοι. Στην έκθεσή του για τη χώρα μας, το Ταμείο υπολογίζει πως το χρέος θα αυξηθεί «εκρηκτικά» μετά το 2030, φτάνοντας στο 275% του ΑΕΠ το 2060.

«Μένουμε πιστοί στην [ανάλυσή μας για το χρέος]» είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως τα περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενστερνίστηκαν τη ανάγκη ελάφρυνσης.

Ενδιαφέρον είχε πάντως η διευκρίνισε που έκανε σχετικά με τη δήλωση Σόιμπλε ότι «κούρεμα» χρέους δεν γίνεται εντός ευρωζώνης. Το ΔΝΤ δεν ζητά «κούρεμα», αλλά ελάφρυνση, που είναι κάτι διαφορετικό, είπε.

Τέλος, ο κ. Ράις αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο ο Πόουλ Τόμσεν συναντήθηκε με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Κ. Ρέγκλινγκ: Η λύση για την Ελλάδα βρίσκεται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
Σε άρθρο του στους «Financial Times», ο κ. Ρέγκλινγκ απέδωσε τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Ταμείου στο γεγονός ότι οι αναλυτές του ακόμα δεν έχουν κατορθώσει να συνυπολογίσουν τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει η Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης, ούτε τις εγγυήσεις που έχουν δώσει οι εταίροι της για την υποστήριξή της.

«Η λύση για την Ελλάδα δεν έγκειται σε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, αλλά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», τονίζει. Διαβεβαιώνει μάλιστα πως η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων για τη χώρα μας «θα συνεχιστεί», εφόσον η Αθήνα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθυμίζει πως το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους ανήκει στον ESM, και με δεδομένες τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις ο ορίζοντας που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ «δεν είναι κατάλληλος».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υπογραμμίζει πως η χώρα μας έχει λάβει μεγαλύτερη βοήθεια για απομείωση του χρέους σε σχέση με «οποιαδήποτε άλλο κράτος στην ιστορία».

Επισημαίνει πως το «κούρεμα» που υπέστησαν οι ιδιώτες πιστωτές το 2012 σε συνδυασμό με τις διευκολύνσεις που έχουν δεχτεί οι Ευρωπαίοι διασφαλίζουν πως το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα στην Ευρώπη, και θα μείνει έτσι «για πολύ καιρό».

πηγή: skai.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top