ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Τιμολόγιο» 300 δισ.δολαρίων έδωσε ο Τραμπ στην Μέρκελ

trump-merkel1

Ο Πρόεδρος Τραμπ έδωσε στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ «τιμολόγιο» που ετοίμασε σε το επιτελείο του για τα αμυντικά έξοδα του ΝΑΤΟ ύψους 300 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τους The Times of London.
Ο Τραμπ παρέδωσε το τιμολόγιο στη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον.
«Η αντίληψη πίσω από αυτού του είδους τις απαιτήσεις είναι εκφοβισμός της άλλης πλευράς, αλλά η καγκελάριος το πήρε ψύχραιμα και δεν θα ανταποκριθεί σε τέτοιες προκλήσεις» είπε στην εφημερίδα Γερμανός υπουργός.
Η Μέρκελ «αγνόησε την πρόκληση» του τιμολογίου γράφουν οι Times.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε το δημοσίευμα και χαρακτήρισε ψευδή την ιστορία, σύμφωνα με το webside The Hill.
Ο Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας επιτέθηκε επανειλημμένα κατά της συμμαχίας και είχε καλέσει τα μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες για να στηρίξουν την συμμαχία.
Ο Independent ανέφερε ότι το «τιμολόγιο» κατέγραφε ένα σύνολο, που υπολόγισε το επιτελείο του Τραμπ, που χρειάζεται για να καλυφθεί η απλήρωτη συμβολή της Γερμανίας.
Το 2014 οι χώρες του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν να δαπανούν 2 τα εκατό του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος για την άμυνα. Ο Independent αναφέρει ότι ο Τραμπ έδωσε οδηγίες στο επιτελείο του να υπολογίσει πόσο κάτω από το 2% έχει πέσει η Γερμανική δαπάνη για τα τελευταία 12 χρόνια – προχρονολογώντας το τιμολόγιο για να καλύψει και τον προκάτοχο της Μέρκελ και συνυπολογίζοντας και τόκους.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου με την Μέρκελ στη διάρκεια της επίσκεψής της, ο Τραμπ τόνισε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται με το ΝΑΤΟ και την ανάγκη οι σύμμαχοι να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες.
Μια μέρα μετά την συνάντηση ο κ. Τραμπ είχε γράψει στο twitter: «Παρά τα όσα ακούσατε στα ΨΕΥΤΙΚΑ ΝΕΑ, είχα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
«Παρ’ όλα αυτά, η Γερμανία χρωστά … τεράστια ποσά χρημάτων στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ πρέπει να πληρωθούν περισσότερα για την ισχυρή και πολύ δαπανηρή άμυνα που προσφέρουν στην Γερμανία!»
Σε απάντηση των ισχυρισμών, η γερμανιδα υπουργός άμυνας Ούρσουλα Φον ντερ Λέγιεν απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Γερμανία χρωστάει στο ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ. «ΟΙ αμυντικές δαπάνες κατευθύνονται και στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, στις ευρωπαϊκές αποστολές και στην συμβολή μας στον αγώνα ενάντια στον ΙΚ».
Τα σχόλια της στηρίχθηκαν και από τον Ιβο Ντάαντερ, που ήταν ο μόνιμος εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ 2009-2013 επί Ομπάμα, που αμφισβήτησε την κατανόηση του προέδρου Τραμπ σε σχέση με την συμμαχία. «Συγνώμη κύριε Πρόεδρε, δεν δουλεύει έτσι το ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ αποφασίζουν μόνες του για το ποσό που συμβάλλουν στην άμυνα του ΝΑΤΟ. Δεν είναι οικονομική συναλλαγή, όπου οι χώρες του ΝΑΤΟ πληρώνουν τις ΗΠΑ για τις υπερασπιστούν. Είναι μέρος της συμβατικής μας υποχρέωσης».

πηγή: thehill.com/ independent.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top