ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι γράφει ο γερμανικός τύπος για την συμφωνία CSU-CDU

merkel-seerhofer

Οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες εκφράζουν την άποψη ότι δεν έχει αποσοβηθεί πλήρως η κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό  με το Spiegel να χαρακτηρίζει «μύθευμα» την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Το σχόλιο της Badische Neueste Nachrichten: «Ναι λοιπόν, λίγο πριν το τέλος, λίγα μέτρα πριν το χείλος του γκρεμού και την κατάρρευση μιας κυβέρνησης, με ορατό τον κίνδυνο καταστροφής που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα και όχι μόνο, CDU και CSU κατάφεραν να συμφωνήσουν. […] Η επιστροφή στην αρμονία και την ομαλότητα όμως εντός του κυβερνητικού συνασπισμού δεν θα είναι το ίδιο εύκολη. Ο τρόπος που χειρίστηκε ο Ζέεχοφερ τις τελευταίες εβδομάδες το ζήτημα ήταν αφόρητος. Η ατάκα ότι δεν θα επιτρέψει να τον παύσει μια καγκελάριος που του χρωστά τη θέση της, και δη λίγο πριν την τελευταία και καθοριστική απόπειρα συμφιλίωσης, καταδεικνύει την παντελή έλλειψη συναίσθησης της ευθύνης την οποία παρέδωσαν οι ψηφοφόροι στους κυβερνώντες».
Η Stuttgarter Zeitung: «Ο Χορστ Ζέεχοφερ, βασιλιάς της πολιτικής εξέγερσης, θέλει να παραμείνει υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της CSU. Δεχόμενη εκβιασμό η καγκελάριος προχώρησε σε περαιτέρω παραχωρήσεις. Αυτό που οι επικοινωνιολόγοι των κομμάτων επιχειρούν να ‘πουλήσουν’ ως happy end, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την καταρχάς τελευταία πράξη ενός θεάτρου του παραλόγου».
«Το πρόβλημα Ζεεχόφερ λύθηκε. Τίποτα περισσότερο» σχολιάζει η Welt.
«Στη διαμάχη με το CSU η Μέρκελ υποχώρησε, προς το παρόν. Η επικείμενη απώλεια της εξουσίας εν μέσω μιας ευαίσθητης παγκόσμιας κατάστασης ήταν αυτό που έδινε ισχύ στον εκβιασμό καθώς και η επικείμενη ανταρσία. Όμως τίποτε δεν έχει λυθεί» τονίζει η εφημερίδα.
Καθώς η γερμανίδα καγκελάριος φοβόταν ότι η ενδεχόμενη αποχώρηση του CSU από τον συνασπισμό θα θεωρούνταν ήττα από τις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ σε μια δύσκολη κατάσταση μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, η Μέρκελ αποφάσισε να λύσει το πρόβλημα με τον Ζεεχόφερ. Όμως μεταξύ τους υπάρχει εκεχειρία και όχι ειρήνη, εκτιμά η Welt.
«Το μύθευμα μιας συμφωνίας» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που βρίσκεται στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Der Spiegel.
«Η Ένωση προσποιείται ότι κατέληξε σε συμβιβασμό στη διαμάχη για τους αιτούντες άσυλο. Στην πραγματικότητα Μέρκελ και Ζεεχόφερ έχουν μεταφέρει τη διαμάχη. Στο SPD. Στην Αυστρία. Και μέχρι την επόμενη ευκαιρία» σημειώνει το περιοδικό.
«Εκ πρώτης όψεως όλα είναι καλά», σχολιάζει σε άλλο του άρθρο το Spiegel.
«Προσωπική διαμάχη, ανακοίνωση μιας παραίτησης, η παραλίγο ρήξη μεταξύ του CSU και του CDU: Η διαμάχη για τους αιτούντες άσυλο αφήνει βαθιές πληγές μεταξύ του Ζεεχόφερ και της Μέρκελ. Και τελικά τι αξίζει ο συμβιβασμός;»,διερωτάται το περιοδικό.

Τι θα γίνει όταν αποκαλυφθεί η μπλόφα;
Η Schwäbische Zeitung: «Μπορεί η χριστιανική ένωση να θεωρεί ότι η κυβερνητική κρίση έχει επιλυθεί, ωστόσο η ζημιά που προκλήθηκε είναι τεράστια. Η λέξη κλειδί για μια εποικοδομητική συνεργασία είναι η εμπιστοσύνη. Και αυτή δεν υφίσταται εδώ και καιρό στις σχέσεις των κομμάτων της χριστιανικής ένωσης. Γι΄ αυτό και η Μέρκελ είναι σήμερα πολιτικά αποδυναμωμένη όσο ποτέ άλλοτε».
Την ουσία της συμφωνίας επιχειρεί να διαφωτίσει στη διαδικτυακή της έκδοση η Die Zeit. «Τα κέντρα τράνζιτ θα πρέπει φυσικά να προστατεύονται. Για την αστυνομία αυτό συνιστά μια μεγάλη πρόκληση. Απαιτούνται δικαστές και συνεργάτες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων. Στα κέντρα αυτά θα συγκεντρωθούν γρήγορα άνθρωποι χωρίς καμία προοπτική, ίσως και οικογένειες με παιδιά. Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι γειτονικοί δήμοι θα θελήσουν να φιλοξενήσουν τέτοιες δομές. Με απλά λόγια: υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες και όταν αποκαλυφθεί η μπλόφα οι ευθύνες θα πέσουν στην CSU».
Κινδύνους για τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση διακρίνει και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung: «Θα προσφέρει η Ιταλία χείρα βοηθείας για την υποδοχή αιτούντων άσυλο, μολονότι ο νέος πρωθυπουργός Κόντε το απέκλεισε την περασμένη εβδομάδα κατηγορηματικά; Τι θα κάνει η Αυστρία; Μια σειρά ερωτημάτων που δεν έχουν απάντηση. Και τα οποία επιτρέπουν το καταληκτικό ερώτημα: προς τι όλη αυτή η δραματική διαμάχη μεταξύ των δυο κομμάτων της χριστιανικής ένωσης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες; Το ερώτημα αυτό θα θέσουν πολλοί πολίτες όταν θα κληθούν τον Οκτώβριο στις κάλπες στη Βαυαρία».

πηγή dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top