ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουλάχιστον 19 νεκροί από σειρά εκρήξεων στην Καμπούλ

Smoke rises from the site of a suicide attack after a blast in Kabul, Afghanistan June 3, 2017. REUTERS/Stringer

Τουλάχιστον 19 άτομα έχασαν τη ζωή τους από σειρά εκρήξεων στην Καμπούλ το Σάββατο στη διάρκεια της κηδείας ενός από τα θύματα των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών την προηγούμενη μέρα.
Οι εκρήξεις ήταν η συνέχεια του κύματος βίας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν μετά την έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού την Τετάρτη.
Οι αρχές είχαν αποκλείσει τους δρόμους της Καμπούλ προσπαθώντας να αποτρέψουν την επανάληψη της αιματηρής σύγκρουσης διαδηλωτών και αστυνομίας την Παρασκευή.
Οι διαδηλώσεις έγιναν εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ασράφ Γκάνι. Οι διαδηλωτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διατηρήσει την ασφάλεια της πρωτεύουσας. Ενώ ο πρόεδρος εξέδωσε κάλεσμα ενότητας, το ξέσπασμα της βίας έχει δημιουργήσει πολιτικές εντάσεις ανάμεσα στις αντίπαλες φράξιες της κυβέρνησης.
«Η χώρα δέχεται επίθεση» έγραψε ο Γκάνι στο Twitter. «Πρέπει να είμαστε δυνατοί και ενωμένοι».
Το νοσοκομείο της Καμπούλ ανακοίνωσε ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 19 και 16 τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι οι νεκροί είναι 6 και οι τραυματίες 87.
Η πιο αιματηρή βδομάδα για την Καμπούλ εδώ και μήνες ξεκίνησε με την βομβιστική επίθεση στην διπλωματική ζώνη της πόλης, όπου έχασαν την ζωή τους 80 άτομα και τραυματίστηκαν 460.
Πέντε ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.
Καθώς η βία συνεχίζεται, οι διαδηλώσεις γίνονται όλο και πιο πολιτοκοποιημένες και επιδεινώνουν τις εντάσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτικών και εθνοτικών ομάδων.
Οι Ταλιμπάν που στο παρελθόν έχουν αναλάβει την ευθύνη βομβιστικών επιθέσεων εξέδωσαν ανακοίνωση αρνούμενοι κάθε ρόλο στην συγκεκριμένη επίθεση και κατηγόρησαν το στρατόπεδο της κυβέρνησης όπου υποβόσκουν εθνοτικές αντιπαλότητες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν την ώρα της ταφής του γιου του αντιπροέδρου της Γερουσίας του Αφγανιστάν, που σκοτώθηκε στις συγκρούσεις της Παρασκευής.
Καθώς ο θυμός εναντίον της κυβέρνησης αυξάνεται, οι διεθνείς συμμαχίες του προέδρου ανησυχούν ολοένα και περισσότερο με τον ΟΗΕ να καλεί σε αυτοσυγκράτηση.

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top