ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Άρχισε η δίκη 270 προσώπων για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος

A member of the Turkish special forces stands guard at the entrance of the courthouse on January 23, 2017 at Silivri district in Istanbul.
Trial starts of soldiers accused of trying to block Istanbul's Sabiha Gokcen airport during the failed coup of July 2016. / AFP / YASIN AKGUL        (Photo credit should read YASIN AKGUL/AFP/Getty Images)

Άρχισε τη Δευτέρα στη Σμύρνη η δίκη 270 προσώπων που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου στην Τουρκία. Μεταξύ των κατηγορουμένων και ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται υποκινητής και δικάζεται ερήμην.

Η πρώτη ακροαματική συνεδρίαση άρχισε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, διευκρινίζοντας ότι έχουν αναπτυχθεί ελαφρά τεθωρακισμένα της Χωροφυλακής καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκπαιδευμένοι σκύλοι.

Οι 270 κατηγορούμενοι, οι 152 από τους οποίους είναι προφυλακισμένοι, δικάζονται για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης», «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «απόπειρα ανατροπής του Κοινοβουλίου ή παρεμπόδισής του να ασκήσει τα καθήκοντά του». Βάσει της νομοθεσίας, μπορεί να επιβληθούν δύο ποινές ισοβίων στον καθένα.

Σύμφωνα με το Anadolu, οι περισσότεροι είναι στρατιωτικοί και μεταξύ τους περιλαμβάνονται πολλοί πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, όπως ο πρώην στρατηγός Μεμντούχ Χακμπιλέν, διοικητής της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου.

Ο εξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από τις Αρχές ο υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος, κατηγορία που ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηματικά, δικάζεται ερήμην.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από αστυνομία, στρατό, δημόσια διοίκηση και ιδιωτικό τομέα ως ύποπτοι για υποστήριξη στον εξόριστο Φετουλάχ Γκιουλέν. Περίπου 40.000 άτομα είναι στη φυλακή περιμένοντας να δικαστούν.
Ήδη στις αρχές Ιανουαρίου ένα δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη δύο χωροφύλακες που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Οι διώξεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος έβαλαν στο στόχαστρο και φιλοκουρδικούς κύκλους και μέσα ενημέρωσης.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top