ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Απολύονται άλλοι 4400 δημόσιοι υπάλληλοι

erdogan3

Η Τουρκία απέλυσε άλλους 4400 δημόσιους υπαλλήλους –δασκάλους, αστυνομικούς και ακαδημαϊκούς – ως ύποπτους για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.
Ο Ιμπραήμ Καμπόγλου, διακεκριμένος καθηγητής που έκφρασε αντίθεση στις σχεδιαζόμενες συνταγματικές αλλαγές που δίνουν στον πρόεδρος Ερντογάν αυξημένες εκτελεστικές εξουσίες, είναι ανάμεσα σε αυτούς που διώχθηκαν με βάση την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Δικαστικοί υπάλληλοι, ειδικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών και βιβλιοθηκάριοι ήταν ανάμεσα στους 4464 απολυμένους.
Οι νέες απολύσεις συγκέντρωσαν κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Sezgin Tanrikulu να λέει στο Twitter ότι τα ιστορικά πανεπιστήμια της Τουρκίας καταστρέφονται.
Η Τουρκία στα πλαίσια των διώξεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έχει απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα πάνω από 125.000 ανθρώπους και έχει συλλάβει 40.000.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι πράξεις της δικαιολογούνται από την φύση της απειλής εναντίον του κράτους.
Η καταστολή καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων από δημόσιους υπαλλήλους και στρατιώτες έως γιατρούς. Οι απολύσεις ανακοινώθηκαν χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες εκτός από «συμμετοχή ή σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις ή ομάδες που θεωρείται ότι δρουν εναντίον των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας».
Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πει ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την ισχύουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να πατάξει τους διαφωνούντες. Η Άγκυρα λέει ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για να ξεριζωθούν οι υποστηρικτές του πραξικοπήματος και άλλοι τρομοκράτες.
Ανάμεσα στους 330 ακαδημαϊκούς που απολύθηκαν ήταν και εκείνοι που είχαν υπογράψει τον περασμένο χρόνο διαμαρτυρία εναντίον της στρατιωτικής δράσης κατά των Κούρδων στα νοτιοανατολικά. Ο Ερντογάν έχει πει ότι οι ακαδημαϊκοί θα πρέπει να πληρώσουν για την «προδοσία» τους.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top