ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παιχνίδι πίεσης από Αγκυρα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς- Έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο στου Μαξίμου

kipoi-sinora-ellados-tourkias

Στις 12 το μεσημέρι  πραγματοποιείται στο Μαξίμου, άτυπο Κυβερνητικό Συμβούλιο στην οποία θα συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί,προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις της χώρας με την Τουρκίας, ιδιαίτερα δε μετά τα αρνητικά νέα από την Αδριανούπολη όπου οι δύο στρατιωτικοί παραμένουν στη φυλακή.

Ο Πάνος Καμμένος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να ενημέρωσει τους ομολόγους του αλλά και εκπροσώπους του ΝΑΤΟ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να αποφασιστεί επαφή με την τουρκική πλευρά σε ανώτατο επίπεδο, να τηλεφωνήσει π.χ. ο Αλέξης Τσίπρας στον ομόλογό του, Μπ. Γιλντιρίμ.

Την ίδια ώρα, ο  εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας,  δήλωσε ότι η μόνη κατηγορία για την οποία κρατούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι αυτή της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, διευκρινίζοντας ότι η δικαστική έρευνα στην οποία υποβλήθηκαν αφορούσε και την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Επίσης τονίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής με τους 8 Τουρκους αξιωματούχους από καμία πλευρά. Άλλωστε, συμπληρώνει, κάτι τέτοιο θα μειώσει την αξία του «δίκαιου» αιτήματος της Τουρκίας «για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία».

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία ανέφερε ότι οι δύο Έλληνες εξετάζονται τελικώς και για κατασκοπεία, εκτός από παράνομη είσοδο. Όπως δήλωσε η ίδια, σε επίσημη ενημέρωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, τόνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ περίπτωση ανταλλαγής μεταξύ των 2 Ελλήνων με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Tο πρακτορείο Anadolu και η Hurriyet αναφέρουν ότι οι δύο Έλληνες παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας ενώ και το CNN Turk μετέδωσε την είδηση ότι οι δύο στρατιωτικοί ερευνώνται και για απόπειρα κατασκοπείας. Πηγές από την Ελλάδα πάντως διαψεύδουν την είδηση.

Αρμόδιες ελληνικές πηγές ωστόσο ενημερώνουν για το ακριβές, όπως λένε, περιεχόμενο της δήλωσης:

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Bekir Bozdağ, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο İhlas:
«Ερώτηση δημοσιογράφου ειδησεογραφικού πρακτορείου İhlas: Υπάρχουν ισχυρισμοί αναφορικά με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Υπάρχει ισχυρισμός ότι οι εν λόγω στρατιωτικοί θα χρησιμοποιηθούν για την ανταλλαγή με τους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα. Αυτός ο ισχυρισμός είναι σωστός;
Απάντηση: Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση [των τούρκων στρατιωτικών] στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. […]Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top