ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Εξακριβώθηκε η ταυτότητα του δράστη

reina-attack

Οι Τουρκικές αρχές εξακρίβωσαν την ταυτότητα του δράστη του μακελειού στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας και ενώ ο δράστης παραμένει άφαντος, έγιναν περαιτέρω συλλήψεις την Τετάρτη.
Ο ένοπλος δράστης σκότωσε έναν αστυνομικό και έναν πολίτη στην είσοδο του κλαμπ στην Κωνσταντινούπολη και μετά άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο στο εσωτερικό του κέντρου σκοτώνοντας 39 άτομα. Την ευθύνη της αιματηρής επίθεσης έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, λέγοντας ότι είναι εκδίκηση για την στρατιωτική ανάμιξη της Τουρκίας στη Συρία.
«Η ταυτότητα του δράστη της επίθεσης στο Ορτακόι έχει καθοριστεί» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Anadolu, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Ο δράστης φάνηκε να είναι εκπαιδευμένος στον ανταρτοπόλεμο και μπορεί να έχει εκπαιδευτεί στη Συρία, αναφέρουν τα μμε της Τουρκίας.
Η εφημερίδα Haberturk γράφει ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο δράστης ήρθε στην Τουρκία από την Συρία και πήγε στην πόλη Κόνυα το Νοέμβρη, ταξιδεύοντας με την σύζυγο και τα δύο τους παιδιά για να μην τραβήξει την προσοχή.
Η Αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση 27 άτομα στο πλαίσιο των ερευνών στην Σμύρνη, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, που ταξίδεψαν από την Κόνυα, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan. Το Anadolu μετέδωσε ότι την Τρίτη έγιναν 14 συλλήψεις, ενώ το NTV μετέδωσε ότι δύο άτομα ξένης υπηκοότητας συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Ψηφίστηκε τρίμηνη επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Το Κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τρεις ακόμα μήνες, κάτι που η κυβέρνηση είπε ότι είναι απαραίτητο για να συνεχιστεί η εκκαθάριση των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος θεωρείται ενορχηστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμψει το κοινοβούλιο στην ενεργοποίηση νόμων και να περιορίσει ή να καταργήσει δικαιώματα και ελευθερίες, όταν το θεωρήσει αναγκαίο.
Η επέκταση που θα εφαρμοστεί από τις 19 Ιανουαρίου έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία κλονίζεται από μια σειρά επιθέσεις από Ισλαμιστές ή Κούρδους,
Η Άγκυρα κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και τους οπαδούς του, τους οποίους έχει ονομάσει Γκιουλενιστική Τρομοκρατική Οργάνωση (FETO) ότι βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα του Ιουλίου. Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες.
«Η εκκαθάριση της FETO από το κράτος δεν έχει ολοκληρωθεί. Χρειαζόμαστε την εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι η FETO και όλες οι τρομοκρατικές ομάδες εξαλειφθούν από το κράτος» είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς στο Κοινοβούλιο πριν την ψηφοφορία.
Πάνω από 41.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί και περιμένουν να δικαστούν σε σύνολο 100.000 που ελέγχονται. Περίπου 120.000 άνθρωποι – στρατιώτες, αστυνομικοί, δάσκαλοι, δικαστικοί και δημοσιογράφοι – έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή απολυθεί μετά το πραξικόπημα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top