ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Επιμένει για την έκδοση των 8 στρατιωτικών

tourkoi-2

Η Τουρκία περιμένει την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα «το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγκ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για άλλη μια φορά.
Στην ίδια ενημέρωση επανέλαβε το αίτημα της Αγκυρας για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών δείχνοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις της Αγκυρας να υποχωρήσει, παρά την τελεσίδικη απόφαση του Άρειου Πάγου για το αντίθετο με το σκεπτικό ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη για την φερόμενη συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος.


Το θέμα της έκδοσης έχει τεθεί και σε επίπεδο κορυφής κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στα μέσα Δεκεμβρίου. Η ελληνική κυβέρνηση είχε παραπέμψει τον κ. Ερντογάν στην απόφαση του Άρειου Πάγου, διαμηνύοντας πως το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Η δήλωση Μποζντάγκ συνιστά επίσης έμμεση απόρριψη της ιδέας του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή περί δίκης των οκτώ στην Ελλάδα, αν και ακόμα δεν είναι σαφές εάν είναι νομικά εφικτό.

Άγνωστο παραμένει εν τω μεταξύ αν οι οκτώ στρατιωτικοί θα λάβουν άσυλο στη χώρα μας.

Σήμερα το πρωί το Διοικητικό Εφετείο ανέστειλε προσωρινά τη χορήγηση ασύλου που είχε εγκρίνει για τον πρώτο εκ των οκτώ η αρμόδια δευτεροβάθμια επιτροπή.

Η προσφυγή κατά της παραχώρησης ασύλου έγινε από την ίδια την κυβέρνηση, με τους δικηγόρους του δημοσίου να επικαλούνται το δημόσιο συμφέρον που πηγάζει από την διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία.

Η τελική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αναμένεται στις 15 Φεβρουαρίου. Η χαμένη πλευρά αναμένεται να προσφύγει στον Άρειο Πάγο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top