ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Καταδίκη για τρομοκρατική δράση δημοσιογράφων της Cumhuriyet

cumhuriyet-2

Η εφημερίδα Cumhuriyet, πολλοί δημοσιογράφοι της οποίας καταδικάστηκαν χθες για «τρομοκρατική δράση», είναι ένα από τα προπύργια της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, με σκληρή γραμμή κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Cumhuriyet, που στα τουρκικά σημαίνει «Δημοκρατία», ιδρύθηκε το 1924 και διακρίθηκε για τη μαχητική στάση της και την άσκηση ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας. Περνά την χειρότερη κρίση της ιστορίας της από το 2015 με τον διωγμό των μελών της διεύθυνσής της και σειράς δημοσιογράφων της.

Δεκατέσσερις συνεργάτες της Cumhuriyet, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακίν Αταλάι, ο διευθυντής Μουράτ Σαμπουντζού και οι κορυφαίοι δημοσιογράφοι Αχμέτ Σικ και Καντρί Γκιουρσέλ, καταδικάστηκαν χθες για «συνδρομή προς τρομοκρατικές οργανώσεις».

Σε αυτή τη δίκη, σύμβολο των επιθέσεων κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, 17 συνεργάτες της Cumhuriyet, δημοσιογράφοι στην πλειονότητά τους, κατηγορούνταν ότι βοήθησαν διάφορες «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Κυρίως ότι συνεργάστηκαν με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, κατηγορίες που διαψεύδει ο ίδιος.

Το δικαστήριο απάλλαξε από τις κατηγορίες τρεις από τους κατηγορουμένους, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο δικηγόρος Οζντέν Οζντεμίρ.

Με κυκλοφορία 50.000 φύλλων ημερησίως, η Cumhuriyet θεωρείται ο νάνος του τουρκικού Τύπου μπροστά στους γίγαντες Hurriyet και Sabah των 300.000 φύλλων.

Αλλά με το καυστικό της στιλ, η Cumhuriyet είναι παραφωνία σε ένα τοπίο όπου τα τηλεοπτικά δίκτυα σπεύδουν να αναμεταδώσουν απευθείας κάθε λέξη που θα προφέρει ο Ερντογάν και όπου οι περισσότερες εφημερίδες υιοθετούν ασμένως τα στοιχεία της κυβερνητικής ρητορικής.

Η εφημερίδα ανήκει σε ίδρυμα που έχει συγκροτηθεί κυρίως από δημοσιογράφους, αντίθετα από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας που ελέγχονται από βιομηχανικούς ομίλους με συμφέροντα σε διάφορους οικονομικούς τομείς, γεγονός που τους εκθέτει στις πιέσεις της εξουσίας.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top