ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Καταδίκη 5 δημοσιογράφων για «τρομοκρατική προπαγάνδα»

og_ok

Πέντε δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους ο πρώην ανταποκριτής της Libération στην Τουρκία, καταδικάστηκαν την Τρίτη να εκτίσουν ποινές φυλάκισης για «τρομοκρατική προπαγάνδα» από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Οι δημοσιογράφοι Ράγκιπ Ντουράν και Αϊσέ Ντουζκάν και οι αρθρογράφοι Μεχμέτ Αλί Τσελεμπί και Χουσεΐν Μπεκτάς καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης ενάμισι έτους διότι είχαν πάρει μέρος σε εκστρατεία αλληλεγγύης προς την κουρδική εφημερίδα Özgür Gündem, η οποία έκλεισε με κυβερνητική διαταγή τον Οκτώβριο του 2016.

Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Özgür Gündem , ο Χουσεΐν Ακιόλ, καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης 3 ετών και 9 μηνών, με το δικαστήριο να τονίζει ιδιαίτερα πως οι κατηγορούμενοι δεν επέδειξαν «επαρκή μεταμέλεια» κατά τη διάρκεια της δίκης, σύμφωνα με το Doğan.

Οι πέντε κατηγορούμενοι, οι οποίοι είχαν αποφυλακιστεί προσωρινά και δεν ήταν παρόντες στο δικαστήριο την Τρίτη, διώκονταν για «τρομοκρατική προπαγάνδα» υπέρ του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Άγκυρα και τους δυτικούς εταίρους της.

Ο Ράγκιπ Ντουράν, διακεκριμένος δημοσιογράφος που έχει τιμηθεί από πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν επί σειρά ετών ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας Libération στην Κωνσταντινούπολη. Έχει επίσης συνεργαστεί με το Γαλλικό Πρακτορείο, με το BBC και πολλές τουρκικές εφημερίδες. Είχε ήδη φυλακιστεί για επτά μήνες το 1998, μετά την καταδίκη του, επίσης για «τρομοκρατική προπαγάνδα», εξαιτίας ενός άρθρου του που είχε δημοσιευθεί στην Özgür Gündem .

Η ένωση των συντακτών και του προσωπικού της Libération κατήγγειλε την καταδίκη του Ντουράν, κάνοντας λόγο για μια «άδικη απόφαση».

«Η βαριά καταδίκη του είναι άλλη μια απόδειξη της καταστροφικής κατάστασης ως προς την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία», τονίζεται στο κείμενο των δημοσιογράφων και του προσωπικού της Libération, που αναρτήθηκε στο Facebook.

Το γεγονός ότι πολλοί δημοσιογράφοι συγκαταλέγονται στους πάνω από 55.000 ανθρώπους που φυλακίστηκαν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 έχει θορυβήσει τους δυτικούς εταίρους της Τουρκίας, χώρας που καταλαμβάνει την 155η θέση επί συνόλου 180 κρατών στην κατάταξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontières, RSF) για την ελευθερία του Τύπου σε διεθνές επίπεδο.
Περίπου 150 μέσα έχουν κλείσει και γίνονται μαζικές δίκες με την Τουρκία να κατέχει σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ για τον αριθμό των δημοσιογράφων που είναι φυλακισμένοι.

Η RSF επίσης καταγγέλλει ότι οι Σαχίν Αλπάι και Μεχμέτ Αλπάν βρίσκονται ακόμα στη φυλακή, παρά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Τουρκίας για την απελευθέρωσή τους. Τα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης εξακολουθούν να αρνούνται να υπακούσουν το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

«Η φυλάκιση των Σαχίν Αλπάι και Μεχμέτ Αλτάν ήταν ήδη σοκαριστική και τώρα είναι και παράνομη» είπε ο Γιόχαν Μπιρ, επικεφαλής του τμήματος για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Αν δεν ελευθερωθούν σύντομα, θα είναι καθαρό ότι δεν υπάρχει ούτε ψήγμα του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Καλούμε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιώματων να επιληφθεί. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο φαίνεται περισσότερο από ποτέ να είναι η μόνη προσφυγή διαθέσιμη για τους φυλακισμένους δημοσιογράφους της Τουρκίας» .

Ο Αλπάι είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2016, ενώ ο Αλτάν δύο μήνες αργότερα. Σε διαφορετικές υποθέσεις και οι δύο είναι αντιμέτωποι με πιθανές ποινές ισόβιας φυλάκισης για «προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης» και διασυνδέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top